Vi får begynne forsiktig med kanskje den nyeste tradisjonen på denne dagen, den 25.mars – nemlig at det er vaffelens dag –
Nå har vi investert i nytt vaffeljern, sånn stereojern. Nå har madammen ei spesiell oppskrift (eller sånn ta litt av det.. og det.. og det..) som både er lactosefri og sukkerfri og sunn og god. Jeg legger den ut om hun vil dele den senere. Min avdøde og kjære svigermor var Lofotjente på sin hals.Hun slet et langt liv på buene under lofotfisket og kokte og vasket og la ned en arbeidsinnsats sammen med med mange jenter/damer på den tida. En arbeidsinnsats som vi i dag knapt har evne til å fatte.
Hun flyttet sammen med sin eldste og yngste datter dit vi bor i dag, og jeg kom ramlende inn i familien og stakk av med yngste dattera. Etter det ble det fast tradisjon å gå til henne å drikke kaffe hver lørdag og få servert nystekte vafler. Og hver gang i over 35 år, spurte hun om jeg ikke skulle ha noe på vaflene. Men jeg spiser de enda som de kommer ut av jernet. 😀
Men den 25 mars er jo en merkedag for noe annet i Lofoten også, nemlig den “Store brennvinsdagen”. I Wikipeda kan vi lese følgende –
Den store brennevinsdagen i Lofoten ble feiret 25. mars, på Marimesse om våren.
Denne dagen samlet fiskerne seg til en fest der det ble drukket brennevin ? dog ikke så mye at de ikke rodde fiske dagen etter. Det var også andre tradisjoner knyttet til dagen, spesielt kjent er hansingen. Det innebar at førstereisgutten, skårungen, skulle spandere brennevin på de andre i båtlaget. Første års høvedsmann skulle spandere høvedsmanns hans, og de som rodde fiske for siste gang skulle spandere stavhans.
Men det er påstander at dagen etter hvert ble en protest mot spritselgerne som influerte Lofotfisket, og etterhvert så avtok denne aktiviteten,
Vaffel eller brennevin i dag?
Ja dette er overskrifta på en artikkel i Avisa Nordland i dag. Men for å være på den sikre siden så presenteres en oppskrift på 10 liter vaffelrøre, så her kommer den:
12 egg
4 l. helmelk
8 ts. vaniljesukker
4 ts. bakepulver
1 kg. sukker
2,5 kg. hvetemel
500 g smeltet smør
Så da satser vi på at den 25. mars finner sin heder og verdighet fra i dag og årene fremover på denne måten –
Ha en vakker dag med nogo attåt 😀
Vel. nå er jeg yngste datteren, kan skrive under på at 25.mars var en seriøs brennvinsdag,vi ungene fikk ikke gå ut på sent ettermiddag,men så bodde vi jo i et fiskeværr. Nå skal jeg lage min sunne,men( har prøvd og prøvd), den er blitt kjempegod, uten siktet hvetemel 🙂
Anonym: Heldige meg, da smeller jeg på kaffen snart 😀
Så ut som gode vafler det der..og artig å høre litt “historie”også..jeg liker også vaflene rett fra jernet aller best :)…og selv om jeg ikke er avholdsmeneske…er jeg MYE mer glad i vafler enn sprit ..hehe..:))
Samboer hadde lagd vaffel med havregryn, det er ok digg, flott mat sånn rett etter trening 🙂 Og ikke brennevin nei hehe, er forsiktig med den 🙂
annebe: Takk for kommentar.. det enkle er ofte det beste,, men ikke alle kombinasjoner som denne er noe særlig å trakte etter 😛
rundtomkringtrorjeg: Er nok havregryn i de som blir laget her også 😀 må vel komme meg i treninga snart, går ennå på penicilin ut uka 🙂
Har og vert revva i form, feber en uke, men på trening, jeppsi. 2 t i dag, ikke tungt men passe:-) Klarer meg ikke uten og ta en tur. Galskap jepsi, men men 🙂
rundtomkringtrorjeg: Ja noen er jo bare helt besett 😛
Vafler er nammenam, og jeg foretrekker også uten noe på 🙂
Den Blå Steinbukk: Takk, artig at flere er enig med meg der 😀
Litt av en kombinasjon. Vafler å spise, brennevin å drikke. Men jeg tror jeg avstår fra brennevinen. Ja, fra vaflene også faktisk, akkurat i dag. Men lager vafler sånn rett som det er likevel. Og selv liker jeg dem med smør på, som halvsmelter litt mens vaffelen enda er litt lunken 🙂
Kos deg masse 🙂
Eva: Takk for kommentar, 🙂 Alt til sin tid.. sånn er det og skal det være 🙂
Rakk å få servert vafler i kveld og d smakt vææældig godt 😃 m ekstra smør og brunost på, før dagen var omme 😃. Sånn midt i uka syns eg ikkje d passa heilt m brennvin, så den store brennvinsdagen blir ikkje feira her…. Og ja, vaflan e aller bæst rett fra jernet når di e varm og sprø 😉
Nordlys: Takk for kommentar 🙂 Det ble vafler her også, og det tror jeg faktisk det ble mange steder, Den andre dagen var det visst ikke mange som feira lengre 😛