Bare timer til mai, skinner ikke sola så gjør vi det….

I dag passerte Hornorkestret utenfor her. Et tydelig Mai tegn.  Men så forlot sola oss…

Sola skein så vakkert i går. Men det nytta ikke stenge den inne i skapet!

Det nytta ikke å klatre opp i trærne å klipe tak i den heller. Borte vekk var den i morgenstunden. 

Skinner ikke sola i morgen på 1 mai, så lover vi at både Rognan Damekor, Saltdal Ungdomskor og Saltdal Mannskor skal prøve å skinne så mye som mulig. Ta også en titt innom HER

Velkommen skal du være til Vårkonsert, med en touch av tradisjonell 1. mai toner. 

Hva kan man ikke få til med å være litt utradisjonelle…

Her kommer et lite tilbakeblikk på en flott opplevelse sammen med Mannskoret. Nå er flyktningemottaket nedlagt, men det er ikke fokus på Helse&Omsorg og slett ikke på sang i bygda. Snart starter valgkamper, så får vi se hva som dukker opp i den forbindelse. 

 

Saltdal kommune har i alle år vært en kommune med stor fokus på helse/omsorg, og ikke minst på kultur. Sang og musikklivet har vært langt over gjennomsnittet for kommuner flest. Etableringen av Vensmoen for snart 100 år siden, først som Behandlings institusjon for tuberkuløse og senere sentralinstitusjon innen HVPU, bidro sterkt til et solid miljø innen Helse/Omsorg. Ta gjerne en titt innom – HER.

Dette har sikkert sammenheng med at kommunen hadde et meget vel fungerende flyktningemottak. 


Dette flyktningemottaket var etablert i lokalitetene til Fredheim Folkehøgskole som ble lagt ned for mange år siden. De ligger vakkert til i furuskogen og er nabo til Saltdal videregående skole. Du kan gjerne lese om vår flotte videregående skole  HER

Boenhetene er små paviljonger. Nå er hele området under renovering til andre formål.


Saltdal Mannskor bestemte seg for å legge en av sine ukentlige øvelser til Flyktningemottaket. Koret tente på tanken og gjorde en henvendelse om å få lov til å komme på besøk. Hjemmesiden på facebook til koret er ikke så veldig oppdatert, men ta gjerne en titt innom den.. HER.

Vi blir møtt av kunst på veggene.. Når vi kom inn i storsalen så var de i full gang med å forberede, enda de ikke hadde visst om dette veldig lenge.Det var spennende å se om det kom noen og ville overvære øvelsen. For å understreke det, så var det ikke en konsert det var snakk om, men en vanlig kor øvelse. Mens vi gikk igang med oppvarminga så strømmet det sakte men sikkert på med folk. De hadde lyst å være deltagere også.


Det viste det seg at konsentrasjonen blant korets medlemmer vaklet en smule i uvante omgivelser, som du kan se på bildene under. 
Når vi var klar til å begynne å synge, så var det fullt hus. Det var minst 75 til stede og det må man si er utrolig bra, og et herlig publikum.Sluttapplausen var det slett ikke noe å si på.


Kvelden ble avsluttet med kaffe og mye godt som både koret og beboerne hadde ordnet til. Det ble sosialt og veldig moro for alle sammen.
Selv den yngre garde deltok og koste seg.


Dette ble en korøvelse i alle fall jeg kommer til å huske med glede, og det tror gjelder hele koret. 🙂 

Akkurat nå har vi fokus på å motivere barn og unge til å begynne med korsang. I den forbindelse har vi et samarbeidsprosjekt på gang med Sølvguttene til høsten. Det kan du lese mer om HER

Bilder og tekst: Jan Håkonsen

 

Du kan finne mange flotte steder i Lofoten….

Her kommer en liten reprise med et tips om du har tenkt deg til Lofoten.

 

Vi har jo vært  i Lofoten omtrent hver sommer de siste årene. Men det er først i de siste år at vi virkelig har kjørt rundt omkring og funnet nye steder å se på. For noen år siden, havnet vi på et sted som heter Nesland, og der var det “Nesland dager”.


Ja nå er altså ikke dette leder av arrangementskomiteen, men det gjør seg så innmari godt med et sånt bilde i innledningen 😀 og dessuten var det veldig relevant. 

Nesland dagene har litt fokus på gamle ting og tang. Som for eksempel klesdrakter. Normalt så er man uheldig om hodet kuttes av folk på bilder. Men dette er bevisst, siden jeg ikke har godkjenning fra noen om å legge ut bilde av de. 

Men det er jo også mye gammelt utstyr som er funnet frem for anledningen.

Det var en artig opplevelse at vi traff på en kar hjemmefra som reiser rundt og holder foredrag om gamle båter. Dessverre døde han for noen år siden. men jeg fant litt info om han HER

 

Vi traff også på Jekta Brødrene som ble bygget hjemme på Rognan. Jeg anbefaler alle å åpne linken under og se på bygginga av Jekta,

Du kan se en del av byggeprosessen  HER 

Jaggu var det en god del “Vikinger” som hadde slått leir oppe i bakken.

 


Men det var jo mer moderne aktiviteter også, ikke minst kunst galleri. Men kunstneren ville helst ikke ha så mye fotografering der inne, men jeg fikk ta et oversiktsbilde.

Det er jo mye kunst i gamle bygninger også, så jeg tar med et knippe av de som lå ganske så tett rundt om dette stedet.Det var mye mer å se. Dette er jo ikke et sted som ligger langs allfarvei. Det er jo nesten en overdrivelse å si at det går vei dit i det hele tatt. 

Håper noen har glede av mine bilder. og turer rundt om i vakre Lofoten 🙂 

Plantenes sjalusi, en salig ironi

Etter en liten kamp med vinden anser vi plena for klar. Det vi ikke fikk i sekker, tok gressklipperen og omgjorde til næring til jorda. Enkelt og greit. 🙂 

Men da ble jo selvfølgelig inneblomstene hysterisk sjalu! Så da fikk de komme ut og få litt ny jord i krukker og litt næring 😀 Noen ble brutalt delt i to, rett og slett. 

Så fikk de stå og jåle seg litt i nyvaska pyntekrukker, før de pent måtte tilbake i stua 😀 

Den ene buska, lønna vår, produserer så det holder i vår og sommertida. Dette er omtrent bare fra den. Om du ikke fikk med deg innlegget om “Lønn som fortjent”. så kan du lese ved å klikke HER.

Nå er den igang igjen. Store bladknopper som strekker seg vellystig opp mot en vakker sol. Dette blir bare herlig… 

Så får vi ta det som det kommer når lønna kaster drakta si og trår naken inn i vinterens glemsel. Det er jo mulig å se det vakre i det aller meste. 😀

Ha en flott helg videre. 

Når Sølvguttene kommer…..

For første gang i historien, kommer Sølvguttene på besøk til Salten (foruten et par besøk i Bodø). Merk dere datoene, fra 17. – 20. oktober 2019. Planlegginga har vært i gang lenge.

Her diskuteres viktige detaljer mellom representant/er for Sølvguttene, styret i Saltdal Mannskor og Kulturkontoret i Saltdal. Det legges opp til et spenstig og spennende program. Hovedmålet med prosjektet, er å profilere korsang for barn og unge i hele Saltenregionen.

Første stopp er Saltstraumen Hotell, for overnatting og forberedelser, ikke minst fellesøvinger for  Sølvgutter og Saltdal Mannskor.

Prosjektet skal også gi Sølvguttene opplevelser. Totalt er de en gjeng på 48 gutter i alderen 9 – 16 år og 12 voksne.  På fredag bærer det fra Saltstraumen Hotell til Tuvsjyen. Her blir det Steinalderopplevelser og Ribtur ut i Saltstraumen.

Her er et lite inntrykk av hva som venter på Ribturen i Straumen,,,

Etterhvert drar vi til Skjerstad Kirke og forbereder oss for den første konserten. Her planlegger vi også at barnekor i Skjerstad/Misvær skal bli med på en sang. Der håper vi mange tar turen for å fylle opp alle benkene.

Resten av turen vil guttene overnatte hos vertsfamilier rundt om i Saltdal, mens de voksne Sølvgutter skal bo på Rognan Hotell.

Lørdagen blir det lunsj på Nordnes, som en start på dagens aktiviteter.

Forhåpentligvis uten snø! Vi planlegger to konserter i Saltdal Kirke. Da håper vi selvsagt på fullt hus på begge konsertene.

På kvelden arranger Kulturkontoret i Saltdal diskotek med ulike aktiviteter på Slipen Scene. Her håper vi barn og unge i Salten vil komme og kose seg sammen med våre gjester fra Oslo.

Søndag bærer det utover til Bodø. Først til en spennende omvisning på Norsk Luftfartsmuseum.

Avslutninga blir konsert i Bodø Domkirke. Der håper vi at både aktive i Kormiljøet i byen og masse andre møter opp og fyller Domkirka til randen. Ytterligere informasjon om tidspunkter og billetter kommer etterhvert

Saltdal Mannskor takker Nordland Fylke for verdifull støtte til dette prosjektet!

Alle bilder og tekst: Jan E Håkonsen/Dedicat

 

#bodødomkirke #tuvsjyen #flymuseet #rognanhotell #sølvguttene #norgeskorforbund #nordlandfylke #nfk #nordnescamping #saltstraumenhotell

Får du lønn som fortjent?

“Du får lønn som fortjent”, har du hørt før?

Har du det sagt, eller hørt noen spør?

Hva menes med disse ensomme ord?

Kan hende de rommer mer enn du tror.

 

Lønn, ja det får vel de fleste av oss.

Noen på grunn av og noen på tross.

Noe du gir eller ønsker å få

Kanskje fordi det er dette du må.

 

Men lønna kan være så mye mer.

Det kan være ord, eller smil du ser.

Det kan være natur, vakker som gull.

Det kan være ert, med ironisk tull.

“Fortjent” kan tolkes på mange måter.

Bør kanskje ikke føles som gåter.

Lønna kan glede, med ørsmå plager.

Lønna kan ha enormt mange blader.

Om det er fortjent, kan jeg ikke si.

Men uansett er denne lønna mi.

Bladene er jo som folk på vår jord.

Forskjellig og like, mer enn du tror.

En hyllest til lønna, trofaste venn.

Fylte opp plena med blader igjen.

I høstens farger med glede og smil.

I vårens bannskap og inderlig tvil. 


Men tenk om lønna skulle forsvinne.

Da ble det sparsomt ute og inne.

Det verste var jo at leken forsvann.

Det er “lønn som fortjent” når du klatre kan.

Sånn så det ut i dag. “Lønna” ligger på bakken, mens lønna spretter med nye knopper, og enda bittelitt snø på plena 😀 

 

Ord og bilder: Jan E Håkonsen/Dedicat

 

Kirkelig pryd og anlegg :D

Den er nå egentlig vakker, den kirka vår. Nå lå den badet i solskinn. 

Sola var i ferd med å gå ned bakom Storflåget. mens flagget ennå vaiet såvidt i en liten bris.

Det nye bårehuset begynner å vises i terrenget, enda dette bare er kjelleretasjen. Ennå kan man skimte kirketårnet bakom. Litt av menighetssentret vises til venstre.

Det blir fort litt rotete på en anleggsplass. Men ennå går det greit å komme seg ut på den nye kirkegården.

Det er alltids et håp om at det blir så mye bedre. Særlig når det grønnes og blomstrer rundt omkring. 

Når fjæra vokser

Da jeg var guttunge lå det alltid Sandbåter utenfor her og grabbet sand. Det ble aldri tomt, for elva etterfyllte med stor iver. Nå er den tiden forbi. Sjøsand er ikke like populært lengre. Men det som skjer er jo at mer og mer av fjorden “aurer” igjen.

Det er jo fasinerende å gå med nesa i bakken og studere fjæra. Da dukker guttungen opp i meg 😀

Nå var ikke jeg her nede i påskehelga, da var både flo og fjære ekstreme. De ble det oppdaget et gammelt vrak utpå her. Det skumle er jo at man må lenger og lenger ut med båt for å komme til de mer tradisjonelle fiskeplassene. 

Heldigvis så ligger Industrikaia på andre siden av fjorden. Du kan skimte en båt ved kai midt i bildet. 

Her er den kunstige osen som fyller opp den store badedammen. Tanken var at vannet skulle skiftes ut naturlig gjennom flo og fjære. Dette danner en artig strømvirvel ved flo sjø. Det kan du se litt mer av HER

Her ser du den ene av de to badedammene som fylles/tømmes av flo/fjære. Bare så synd at det blir mye “gjørme” på bunnen.

Det er laget mange fasiliteter i dette området. Som grillplasser og utstyr for trening/aktivitet. Nå skal ikke jeg legge ut søppelbilder i dette innlegget. Men “noen” klarer jo ikke la være å ødelegge vakre friluftsområder. Det kan du dessverre, lese mer om  HER

Vi får håpe det blir bedre i år. Det er jo helst bare sånne spor vi ønsker å se i naturen….

 

Takk for titten 😀 

Tekst og bilder: Jan E Håkonsen/Dedicat

Sommersko med någo attåt..

Jeg må bare innrømme at latskapen siger inn i en gammel skrott med årene. Nå har jeg tatt i bruk “Dekkhotell” for noen år siden. Jeg må bare si at det angrer jeg ikke på. Denne gangen måtte jeg skifte to av dekkene. Jeg fikk jo skifta de andre to i fjor på denne tida, sånn adhoc etter stengetid og på tur inn i helga.

Det er ypperlig service på dette stedet. Jeg var tidligere i vår og fikk tatt en understellsbehandling. Det kan du lese HER.

Her står han klar til å få på sommerskoa 😀 Det er jo ikke mange dagene til vi legger ut på langtur…

Med godt teamarbeid går det meste helt fint, det betrakter jeg som “Nogo attåt! Takk for god service 🙂 

At man aldri lærer…

Vi har jo hatt paviljong på terrassen i mange år.  Normalt så demonterer jeg vegger og tak på høsten. Men i fjor høst så fant vi ut at det var kjekt og lagre litt forskjellig under taket, og demonterte bare veggene. Vi kunne jo alltids ta taket senere….

 

Men så hender det jo at man reiser bort et par dager. Da ser værgudene sitt snitt til å trø til, med masse snø og så regn om hverandre. Så dette var synet som møtte oss. Ja, i tillegg masse våt snø da, jeg var litt for forb..  til å huske på å ta bilde da 😛 

Elendigheta har jo hengt på “halvatten” siden da. Bare “sånn tilpass” tenkte jeg. Faren er jo overhengende for at jeg blir beskyldt for å være glemsom. For jeg hadde jo en annen skrekkens opplevelse til i vinter, som kunne gått riktig galt. Det kan du lese om ved å klikke HER

Nå er det bare å få dette avgårde på fyllinga, og glemme det så fort som mulig 😀