Det er mye som kjæm fra Amerika..

Vi var i Bodø i går i et nødvendig ærend hos Blatchford (jeg skal lage en liten epistel derfra imorgen…). Da svingte denne doningen inn fremfor City Nord.  Det er ikke lett å unngå å legge merke til den. 

Vi var jo innom City Nord å handla litt. Det er jo heller ikke så lett å unngå. En matbit måtte vi jo ha også. Da vi var på tur hjem så var det full fart uttafor Cola-bilen. 

Det så unektelig både koselig og tiltrekkende ut.

I et av teltene var det laget en liten mini kinosal—-

I et annet telt var det visstnok i ferd med å bli klart for å få tatt bilder med Julemotiver… 

Det skal de ha, de er gode på promotering! Det kan ikke være noen billig affære å reise rundt i verden med sånne opplegg! Blir jo nesten litt vonbråten siden jeg har gått over til å drikke Rødbrus 😀 

Da er denne stjerna som lyser adventa inn på Saltdal Sykehjem en smule mer nøktern. Og kanskje god nok til syvende og sist 😀 

Ha en fin kveld i stua 😀 

NB Uten sponsing NB

 

#reklame #cocacola #citynord #coopextra #adventstid #ventetid #forbrukersamfunnet

Bevar Blomsterdekoratørlinja

Saltdal Videregående Skole har vært og er en grunnstein i lokalsamfunnet. Det er ikke mulig å se Næringslivet i Saltdal og den Videregående skole som separate og totalt uavhengige funksjoner. De har utviklet seg gjennom et langvarig samspill som er unikt.  “De har blomstret sammen i Saltdal.”

Den Iskalde sentraliseringstanken som nå råder på regionalt og nasjonalt nivå er ikke bare en trussel, men kan være et dødsstøt for livskraftige lokalsamfunn som Saltdal.  Svekker man den grunnsteinen den Videregående skole er, oppstår en dominoeffekt som kan koste betydelig mer enn det man tror man sparer med å sentralisere linjetilbud. Det er også ekstremt viktig å huske på at et mangdfoldig skoletilbud er noe av det første søkere til nøkkelstillinger i kommunen ser etter. Det er kanskje der utarmingen vil merkes først. 

Ordfører Rune Berg og Varaordfører Wenche Skarheim stod i spissen for en folkereisning i Saltdal. Ja vi kan vel si hele Indre Salten – siden Fauske’s ordfører Jørn Stene ga en uforbeholden støtte til Saltdal i denne saken. Rune Berg sitt utsagn: “Vi blir arg når de tuller med Saltdal,” og Wenche Skarheim sitt: “Saltdal er stolt, engasjert og vakker” – utfyller hverandre på en perfekt måte.

Saltdal Videregående, har som skole toppkarakterer på det aller meste.  Folket i bygda samler seg til kamp når de må, og i dag både måtte og ville de! 

Det strømmet til i alle aldre for å være med å gå i fakkeltog.

Det vekslet mellom engasjert lytting og applaus når appellantene kom med sitt budskap.

 

Fakkeltoget snur i Rognan’s eneste rundkjøring! Kjære fylkespolitikere: Nå kan dere snu innstillinga, “La Blomsterdekoratørlinja blomstre i Saltdal!”

#nordlandfylke #nfkutdanning #svsnfk #saltdalvideregåendeskole #blomsterdekoratør #saltdalkommune 

Den søte førjulstid…

Det lakker mot jul, det merkes så godt.

Messer, butikker og alt som skal gjøres.

Det presser på så det kjennes og føles.

Vi rives med, og med galskapen føres.

Vi bruker av tiden som livet har fått.

Nissene peker med hender og kropp.

Se, bare rundt deg, på alt som du trenger.

Skynd deg å plukk før vi lukker og stenger.

Nei, du min nisse, nå vrir du og vrenger!

Det handler jo bare om våre penger.

Når skal vi bremse og stoppe litt opp?

Ha en  nydelig førjulstid på alle måter 😀

 

 

Han sylte, altså…

Ja, han Sylte, er jo en mild form for nordnorske uttrykk. Min kjære kom jo rett fra Husmorskolen da vi flyttet sammen og giftet oss. Første jula i egen leilighet i Asker, så måtte det selvfølgelig lages sylte. Men DA av hodet på grisen, som var det vanlige. Min kjære var eksperten, men gravid som hun var, så tålte hun ikke lukta. Så hun sto så langt unna som hun kunne og ropte instruksjoner, mens jeg sleit med den sleipe elendigheta så svetten og bainnskapen fløt om hverandre. 😀 Men vi fortsatte, både med ekteskap og sylte. Men etterhvert så har tynnribba overtatt hovedrollen.

I går bar det til med Sylte laging. To stykker til og med, siden en skal bli med sørover til vår sønn og familie der nede. Dette er også en grei måte å si takk og farvel til gamle (men rene da…) “kopphanduker” som vi sier her oppe. Vi synes det er både artig og viktig å holde på noen tradisjoner, så vi lagde jo lammerull her om dagen. De som har lyst å lese om det, kan klikke seg inn HER.

Når bein og bruske er skjært ut av ribba, så er det klart for å koke den. Her dufter det nellikk og laurbær. En ulempe er jo at det aller meste av ribbe som selges er ferdig “rutet”. Men det går bra likevel. 

Når ribba er kokt (ikke overkokt), så skjæres svortoppen av og legges i bunnen i forma, og så kutter vi ribba i skiver. 

Krydring og legging lagvis holder jeg meg unna, og lar eksperten ha kontroll med. Men det er herlige dufter av allehånde og nellik. Litt salt og pepper og gelatinpulver må også til. Så er det å “pakke” så tett som mulig. 

Når alt er på plass, så knytes kledet og  da er det klart for et oppkok i en ny lake.

Denne gangen skal den bare koke sammen, et lite oppkok en liten halvtime. Mens  man nyter den herlige duften.

Så får den renne av seg litt før den havner i pressa.

Det er jo litt synd å “klemme livskiten” ut av sylta, men det  må jo til. 😀 Nå havner den på et kjølig rom til dagen etter. Spenningen er jo når avdukinga (bokstavelig talt) skal skje. 

Se der ja 😀 Man kan vel si seg fornøyd med dette, eller hva? Teamwork er moro 😀

Men den må jo deles for å få det rette inntrykket, og litt prøvesmaking.

En siste finish i saltlake ute på terrassen. Noen må jo holde rullene med selskap i mørke kvelder. 

Da er nissefar fornøyd, og vi også 😀  Men bare til de som lurer….. Jeg har ikke tenkt å bli matblogger, sånn at det er sagt 😀

#sylteflesk #hjemmelaget #julematpåallefat

Plutselig inspirasjon

Inspirasjon til egne dikt, er ikke lett å si hvor kommer fra. Men idag ble jeg inspirert til å tenke på en tur inn i Telemark i sommer. Den inspirasjonen fikk jeg inne hos denne bloggeren, klikk HER for å besøke henne.  “Etdiktomdagen” deler ikke bare egne og andres dikt, men utrolig vakre turer i vestlands natur.

Når jeg leste diktet hun delte av Tarjei Vesaas, så kom jeg på at min kjære og jeg hadde en flott tur inn i Telemark i sommer, og havnet en dag i Vinje.

Der tok jeg noen bilder det liksom ikke hadde passet å bruke før, men NÅ dukket en tanke opp! Bilder av statuene av Tarjei og Halldis Moren Vesaas. Et dikterpar av de sjeldne i norsk historie. Hun ansees faktisk som å ha skrevet de fineste kjærlighetsdiktene som er laget i Norge.

Jeg skal dele et av de, “Ord over Grind”, men det var neppe denne grinda, som er å finne på Unstad i Lofoten.

Ord over grind

Du går fram til mi inste grind,
og eg går òg fram til di.
Innanfor den er kvar av oss einsam,
og det skal vi alltid bli.

Aldri trenge seg lenger fram, 
var lova som gjalt oss to. 
Anten vi møttest tidt eller sjeldan 
var møtet tillit og ro.

Står du der ikkje ein dag eg kjem
felle det meg lett å snu 
når eg har stått litt og sett mot huset 
og tenkt på at der bur du.

Så lenge eg veit du vil koma i blant 
som no over knastande grus 
og smile glad når du ser meg stå her, 
skal eg ha ein heim i mitt hus.

Telemark er vakkert og mye vakkert er skrevet i denne naturen. Nå skulle vel jeg egentlig ha laget dette innlegget på rette “målføret”, men det får stå sin prøve. 

#vesaas #tarjeivesaas #halldismorenvesaas #vinje #vinjeitelemark #åmot #dikt #naturensmakt 

Vi feiret en levende bauta i sang og musikk.

Nitti roser, en for hvert år til en hedersmann. Til en som har vært aktiv i korbevegelsen det aller meste av sitt liv, Knut Rydning. Jeg skal ikke ramse opp hva denne karen har bidratt med gjennom et langt liv, bare forsikre om at det er helt utrolig!

Dette måtte selvfølgelig feires! Driftige damer i Rognan Damekor tok initiativet til bursdagsfeiring, og fikk med seg Saltdal Mannskor. 

Samfunnshuset pyntes og dekkes til fest! “Hemmeligheten” var nå kjent, og spenningen steg frem mot ettermiddagen det skulle skje! 

Damekorets driftige damer har full kontroll med alle detaljer på bordene.

Gavebordet fylles, og familie og gjester er snart på tur.

Damekoret har funnet frem sine flotte drakter fra noen år tilbake 🙂 Her finpusser de på kveldens sanger til Hedersgjesten, “Gammeldirigenten  – han Knut”.

Mannskoret hadde med seg snitter. Her var beskjeden klar: “25 snitter på mann, og ikke noe kjedelig pålegg”. 

Damene stod for kaker. Her er det ingen tvil om at de hadde samsnakka om sorter. Dette er bare halvparten….

Om det ble nok? ……  😀 

Utrolig artig å få lov til å være med på å lage i stand et så velfortjent bursdagsselskap. Utrolig mange historier gjennom taler og sang og samtaler. Korbygda Saltdal vil alltid være Knut Rydning takknemlig for alt han har lagt ned av kunnskap og motivasjon innen korbevegelsen. Måtte det bare blomstre i årene fremover!

Jeg fikk jo ikke tatt noen bilder av Mannskoret, siden jeg pent måtte holde plassen! Dette er fra Borge Kirke i Mai i år. Men om ikke lenge kan alle som har lyst og mulighet se oss live på Slipen Scene, se bare her……

Vel møtt! Knut er æresmedlem og en selvskreven gjest. Men vi håper mange tar turen til Slipen Scene. Vi har mye nytt stoff på repertoaret som vi tror vil glede alle og enhver.

#knutrydning #norgeskorforbund #korsalten #rognandamekor #saltdalmannskor #saltdal #saltdalkommune #korsanghelelivet 

 

Nå tar vi Bølgen

Ja gjorde vi det, når det ble besluttet bygget en ny “Storflyplass” i Norge? Jeg reiste jo en del på den tida via gamle, gode Fornebu. Så man fulgte jo med på  debatten om ny flyplass. 

Tenk nå er det 20 år siden Gardermoen åpnet. Uansett “for eller imot” Gardermoen, så tror jeg alle ble like imponert over flytteprosessen. Det var en imponerende prosess, verken mer eller mindre.

Men “Bølgen & Moi” var ikke med på det flyttelasset! Jeg tror ikke de engang eksisterte på det tidspunktet! Men det jeg har erfart, er at flyplasser aldri blir ferdige! Når man ikke reiser så ofte som før, så er det alltid spennende å se hva som har forandret seg fra gang til gang. 

Denne oppfordringen er kanskje ikke helt ny, og kan sikkert diskuteres også. Men den kan jo være grei å huske på når man er på reisefot, og veldig fokusert på så mye annet.

Nå er jo Julebords sesongen i startgropa. Da kan det være greit å ta med seg denne klare oppfordringen fra Restaurantbransjen! Eller kanskje ikke? Men vi kan vel være enige om at NÅR man fristes til “å slikke” tallerken, DA er var det godt da 😀 

Dette er ganske så stabilt! Det evindelige skydekket. Jeg husker da jeg for mange år siden fløy opp til Bodø for å hente vårt nest eldste barnebarn, som da var 4 år og skulle få sin tur til Sabeltanns rike. Når flyet trengte gjennom skylaget og blå himmel og sol åpenbarte seg, snudde 4 åringen seg mot meg med et strålende smil: “Farfar, e’ da hær ho har gjømt se’ “

Men vi landet trygt og godt denne gangen også. Men jaggu oppdaget vi at vi var slått på målstreken !

#gardermoen #bølgen&moi #scandinavianairlines #sas #osloairport #bodøflyplass 

Når kreativiteten samles..

Det er alltid moro å gå på messer for å se. Nå er jo julemessene i full gang rundt om. Det er beundringsverdig å se på skaperevnen, og ikke minst skapergleden til så mange. 

Og mange kom på årets Julemesse, som denne gang ble arrangert på Rognan Hotell. Det var trangt mellom hver Stand, og samtidig fullt rundt alle bordene av kaffetørste folk. 

At vinter er på tur, er vel ikke noen tvil om. At det må strikkes i enorme tempoer rundt om, betviles heller ikke.

Jeg kunne fyllt  mobilkamera med bilder bare av den type håndabeid. Men det får nøye seg med en litt artig variant av kunstformen 😀 

Men det går såvisst ikke bare i myke materialer. Jeg har jo hørt begrepet “Et hjerte av sten”, men nå får du de i betong også. Stødige lysestaker, det kan man trygt si!

Til og med i flere varianter også. Vi som har murt litt grunnmur og sånn, tenkte vel aldri i disse baner!

Hvis man er på jakt etter en varig blomsterbukett?, ja hvorfor ikke en i betong? 

Men har du tenkt å levere den blomsterbuketten på døra, så kan det hende du møter denne oppfordringen. Noen som kjenner seg igjen? Men man kan ane en trend på denne messa, om å ha fokus på “lys og varme”, mer enn “ryddige hjem”.

Det var så mange små og vakre detaljer, at det var umulig å få med seg alle. 

Men også mer omfattende føringer. Og i dagens flora av sosiale medier, der det flommer over og deles i fleng av katastrofer på jorden, så kan det være greit å rette fingeren mot seg selv av og til. 

Det er vel neppe alle enige i 😀 Men det finne råd for det også!

Men som jeg sa: Jeg aner en trend mot “Mye lys og varme”, og det er jo veldig bra! Men det kan bli for mye av alt. Så hold igjen litt, om trangen til å klemme skulle ta helt av 😀 

Ikke alle nisser på  messer liker å bli fotografert! Men at det er Nissetid hersker det ingen tvil om. Men denne karen på Coop Extra, var mer enn villig til å bli tatt bilde av 😀

Tusen takk for at jeg fikk tusle litt rundt og knipse litt! Da fikk jeg laget en liten fortelling av Årets Julemesse på Rognan 😀 Men du verden, det aller, aller meste tok jeg jo ikke bilde av 😀 

#julemesse #saltdalhandelsstand #rognansentrum #rognanhotell #husflid #håndarbeid #hobby #myelysogvarme

 

 

En stille morgenstund, med vonde minner..

Det er ikke naturen sin feil at jeg dukket opp her i seneste laget. Tåka henger såvidt igjen.

Men det er vakkert, her ved inngangen til Saksenvika. Både E6 og Nordlandsbanen har sin trasè i dette området. 

Her ser vi videre inn i Saksenvika og inn mot Botn. Her lå en av en av mange fangeleirer i bygda, under andre verdenskrig. Veien du ser til høyre har navnet Blodveien (en del av E6 før omlegginga).

Veistrekningen ble bygget av krigsfanger som fikk bøte med livet som takk. Èn klarte å tegne et kors på fjellveggen før livet ebbet ut. Dette har blitt malt opp på samme sted siden den gang. Et grusomt minne som aldri må glemmes.

Men nå dominerer det vakre…..

Men steinene i fjæra vet nok hva som skjedde den gang. Du kan lese mer ved å klikke HER

En stille og fredelig morgenstund går mot dag.

Snart forsvinner sola for i år, da får vi stole på månen!

#blodveien #saltdal #saltdalkommune #e6 #krigsfanger #botn #morgenstemning 

BOHICA – omkamp igjen

Det er et begrep som har festet seg gjennom mine mange år i Næringslivet, og som regel ble brukt i negativ betydning. Nemlig BOHICA.

Man finner en forklaring i  “Lederkilden – Ordliste” : BOHICA

“Bend Over – Here It Comes Again”. En type adferd som kjennetegner ansatte i organisasjoner som blir utsatt for stadig nye programmer, konsepter, metoder og teknikker. De ansatte unngår å delta fordi de vet at snart kommer det noe nytt. Naturlig motstand ut fra uforutsigbar og stadig skiftende ledelsesfokus. 

Heldigvis så fikk det begrepet aldri fotfeste på mitt arbeidssted. Helt fra etableringen av STK i 1972, hersket det en pionerånd uten like, med både vilje og evne til å tilpasse seg de krav som måtte komme. Her har det vært snakk om en kontinuerlig omstilling som aldri tar slutt.

Det samme kan sies om Saltdal Videregående Skole. Det samspillet som har vært mellom skolen og næringslivet, er helt unikt. Avisutklippene ovenfor er fra 2003, hvor det var en dramatisk kamp for å unngå rasering av linjetilbudet. Heldigvis skjedde ikke dette.

Hvordan situasjonen da hadde vært for både Saltdal vg skole og for Nexans, kan vi bare spekulere i. Men det vi vet, er at to år etter, i 2005, så fikk Nexans Nordland Fylke sin opplæringspris, hvor nettopp det unike samarbeidet med Saltdal vg skole trekkes frem.

Det har vært flere omkamper siden den gang, og nå er den igang igjen. Saltdal vg skole har utvist kreativitet gjennom utvikling av nye veier å gå. Det har vært gjort gjennom et tett og nært samarbeid med næringslivet. 

Dette bildet er ikke fra Rognan, men fra Hannover i Tyskland. Jeg har blogget flere ganger om det unike i dette samspillet. Klikk deg inn HER – så får du et lite innblikk i hva jeg snakker om!

Vi skal være veldig klar over en ekstremt viktig ting! Det er ikke bare snakk om hva Næringslivet lokalt trenger av kompetanse. Det er vel så viktig å være klar over at søkere på stillinger i et lokalmiljø er svært opptatt av hva som finnes av tilbud. Det gjelder både helse&sosial, kultur og ikke minst, skoletilbud for sine barn.

Her er et eksempel på hvordan skolen lever i takt med andre miljøer. Her har Blomsterdekoratørlinja laget en kombinasjon av bordpynt og gave til alle de 13 korene som deltok på Saltdal Mannskor sitt korstevne i september i år. Dette ble rost til skyene av entusiastiske kormedlemmer fra Helgeland til Lofoten. Det er også verd å merke seg at et prosjekt som dette involverte flere fagmiljøer på skolen.

Fornuften førte til de rette beslutninger i 2003, med resultater mange ønsker å identifisere seg med! Saltdal vg skole har presentert mange gode forslag, og har mye på gang. Måtte beslutningstakerne klare å se det totale bildet også i 2018! Det er slettes ikke sort/hvitt!

 

#saltdalvgskole #saltdalkommune #nordlandfylke #saltenposten #an #avisanordland #saltenregionråd