Det siger mot kulde og mørke

Når formen ikke er helt i vater, så kan det være greit å scrolle litt. I går pynta jeg på et rime innlegg om årstidene, det kan du finne om du klikker HER. Her kommer en litt annen variant. 

Den utro årstid.

Morgendisen, så fuktig og kald.

Den er ikke fisen, den vet hvor den skal.

Skremmer bort varmen i tanker og sinn.

Minner om sjarmen fra solvarm vind.

Høsten, så utro, en vakker sjarmør.

Gir glede og vantro, så griper dens klør.

Holder deg stille og gir ingen tvil.

Med farger så ville, med frostkalde smil.

Men høsten kommer jo bare med bud.

At sommeren får en vinter til brud.

I dvalens mørke og kalde timer.

Våkner en spire som langsomt tiner.

Høsten viet en vinter og sommer.

Snart fødes igjen den våren som kommer.

Tekst og bilder: Jan E. Håkonsen/Dedicat

 

Snipp, snapp, snute…..

Sommeren har vinket farvel, høsten har løftet hånden og ønsker vinteren velkommen….  

Så vakker du var da du endelig kom.

Ut fra en vår gjennom elvenes flom.

Med farger som blendet et lengtende øye.

Da DU kom var, ikke annet så nøye.

Du speilet deg selv så forfengelig yndig.

Kanskje i busker og kratt, du var syndig?

Hva vet jeg som tar bilder av deg?

Og bare det vakre du deler med meg.

Så herlig du rødmet i skog og i kratt.

Fargene skinner mot mørkeste natt.

Det går i mot høst og mot andre tider.

Naturens forandres, men neppe den lider.

Takk for i år, du vakreste herlige vår.

Takk for i år, med sommerens skinn i mitt hår.

Takk for i år, du høst som nå er på hell.

God tur, dette – år mot et siste farvel. 

Tiden den kommer og går, år etter år.

Et farvel er et gjensyn, for sammen de går.

Hånd i hånd som forelsket og lykk’lige par.

De skaper de vakreste minner vi har. 

Lykke på ferden der hvor du lever og bor.

Verden er mindre enn tankene mener og tror.

Kanskje kan veier krysses en vakker dag.

Nyt denne tiden med glede og velbehag.

En sommer er over, forsvant i mørket inn.

Tenn dine lys, la de skinne på dine kinn.

Som solens glød vil de aldri være.

Men minnenes lys blir så varme og nære.

 

Tekst og bilder: Jan E Håkonsen/Dedicat

 

#årstider #farvelsommer #godetanker #arstider #rimogpoesi

Sølvgutter i Saltdal

Det er lørdag morgen, den 19 oktober, og Sølvguttene våkner opp hos sine Vertsfamilier i Saltdal. Kanskje litt slitne, men klare for en ny dag.  Om du ikke har fått med deg de to første innleggene, så klikk

HER

HER

Lørdagen begynner med samling på Rognan Hotell. Guttene kommer fra vertsfamiliene sine rundt om i hele bygda, og får litt tid til å se seg om i Rognan Sentrum (..og kanskje bruke litt reisepenger…) 😀 

Våre to eminente buss sjåfører, Odd Ivar og Arvid kjører så hele gjengen opp til Nordnes Kroa, der lunsj med lokalmat venter.

Her er takka klar for Møsbrømlefse, og guttene begynner å strømme inn.

Her kommer en liten videosnutt fra ankomsten. Klikk på pila og se og hør om du har lyst.

Sølvguttene er høflige og flotte gutter, så selvfølgelig viste de vertskapet den æra at de takket for maten. Og hvilke andre måter er logisk da, enn å synge en sang på sparket. 

Jeg er utrolig glad for at Rognan Barneskole tok utfordringen på strak arm, med to fjerdeklassinger. Det satte det hele i det rette perspektivet: “Skape interesse for korsang for barn og unge.” Her øver de på Brudemarsj fra Lødingen” . Kjære lærere, foreldre, Kulturskole, og andre – la de få fortsette å synge, og sammen med mange andre!

Etter konserten fortsatte fokus på barn og unge, på Slipen Scene. Full disko med lys og lyd og Pyro. Tusen takk til Saltdal Kommune og Raymond som sto i spissen for dette. Klikk og hør men OBS her er det full fræs. 

Men tilbake til Saltdal Kirke. Man blir både stum og ærbødig når Saltdalingene strømmer til og fyller kirka på to konserter! Tusen hjertelig takk hver og en av dere. Dette varmet langt inn i Hjerterota på så mange.

Jeg avslutter dette innlegget med et opptak gjort av Johanne Furumo. Opptaket finner du også i Saltdal Mannskor sin offentlige Facebook gruppe. Her er vi samlet alle! Sølvguttene, Saltdal Mannskor, Barnekoret og ikke minst publikum. 

Posted by Johanne Furumo on Sunday, October 20, 2019

 

#nordneskroa #rognanhotell #albinussenreiser #solvguttene #saltdalmannskor #visitnordland #avisanordland #saltenposten #nrknordland #saltdalkommune

Sølvgutter i Steinalder…

Når Sølvguttene har streifet innom tanker og opplevelser i mitt liv, så har koblingen mot Steinalderen vært så fjern som den kan få blitt. Jeg skrev mitt første innlegg i går, om “Prosjekt Sølvguttene” som inntok Nordland og Salten. Det kan du lese om du klikker HER

Det hadde neppe vært flammer i dette bålet for 11.000 år siden, når de første bosetninger etablerte seg her. Da sto vannstanden omtrent 90 meter høyere enn nå. 

Gulljentene  på Tuvsjyen hadde pyntet uteområdet, og bålvarmen var synlig på mange måter. Ikke minst som en kontrast til en råkald og våt høstkveld. Her var det mye som fristet nysgjerrige gutter.

Guttene måtte selvsagt innom 2019 en tur før vi forlot Saltstraumen Hotell. Tilbakemeldingen fra hotellet var flott: “En utrolig flott gjeng med veloppdragne gutter!”. Dette kan vi understreke som et fasitsvar for hele turen. 

Transporten mellom Nåtid og Fortid, foregikk på en moderne måte. Med buss sjåfører på dugnad og busser fra Albinussen Reiser, en flott samarbeidspartner.

Her er guttene begynt å samle seg inne i en av de store gammenen. Det er full fyr på bålet, og det dufter Steinaldermat, godt blandet med bål og reinskinn. 

150 favner med ved går det med i en sesong. Bål og varme er alltid fasinerende. 

Mange av guttene var særlig vitebegjærlig og flinke til å stille spørsmål.

Sølvguttene bidro selvsagt med en trall for Gulljentene på Tufvsjyen. Men den må du klikke inn på Tuvsjyen sin hjemmeside for å høre. Det gjør du lettest om du klikker HER.

Jeg fikk neppe bilde av alle, men det kan du se i det forrige innlegget, som du finner om du klikker på den blå linken helt på toppen av innlegget. 

Mens gutta koser seg inne i gammen, så passer mer moderne skipsfart på å passere Saltstraumen mens den ennå er ganske så samarbeidsvillig. 

Reinen var en viktig grunn for bosetninga for tusenvis av år siden. Men den var nok i en annen forfatning enn denne. Dessverre så klarte vi ikke å få øye på verken rein eller elg på denne turen. 

Her har vi våre eminente gutter som filmer for harde livet. Både fra bakkenivå og fra luften. Dette blir det lagt ut mer av etterhvert 😀 

Her er en vesentlig grunn til at Saltstraumen er viden kjent over hele verden. Altså, den karen i midten. Området er et eldorado for fiskere. 

Det andre er selvsagt Ekstremopplevelsen. Ikke minst i Rib.  Her er “våre” Sølvgutter på tur inn i de frådende vannmassene.

Om du har lyst å se hvordan Saltstraumen er på sitt mest sjarmerend, så klikk på filmen ovenfor. 

Litt juks må være lov, så toalettforholdene er nok på et litt høyere nivå i dag.

Og takk for det, det er en smule mer behagelig med toalettpapir en never, det har jeg i alle fall mistanke om.

Da takker Sølvgutter og jeg og forlater Tuvsjyen og Steinalderen for denne gang. 

 

#solvguttene #steinalderen #tuvsjyen #saltstraumen #visitnordland #visitsalten #saltdalmannskor #bodonu #avisanordland #nrknordland #albinussenreiser

Eventyret SØLVGUTTENE første døgn…

Nå er Sølvguttene trygt tilbake i hovedstaden, og i gang med å forberede et fenomentalt antall Julekonserter fra nå og til de synger Jula inn. Forhåpentligvis, så har de gode minner og et smil om munnen, fra en intens langhelg i NordNorge og Salten. 

Det er torsdag formiddag, 18 oktober 2019. Noen få av Saltdal Mannskor gjør klar to busser på Rognan. Straks er vi klar til å kjøre til Bodø Flyplass for å hente 60 Sølvgutter.

På buss turen til Bodø, så bretter vi programmer for harde livet. Det er det store usikkerhetsspørsmålet… Hvor mange kommer på de fire konsertene? På fredag 18 okotber i Skjerstad Kirke, lørdag 19 oktober, to konserter i Saltdal Kirke, og avslutninga i Bodø Domkirke den 20 oktober.

Ankom i god tid, og bare å vente….. “tikk, takk, tikk, takk….”

Jeg ble så forfjamset i ankomsthallen at jeg glemte å ta bilder. Vi har jo vært småfrynset i nervene på tur med 4 barnebarn- Og her kom 46 gutter strømmende inn i ankomsthallen. Riktig nok i følge med 14 voksne, som var betydelig roligere enn meg. Her er de første på tur mot bussene. 

De er ikke gamle, de aller fleste Sølvgutter. Men snakk om en reisevant gjeng. Her hersket tydeligvis storfamiliens regler fra gamle dager: “De største tar vare på de som er mindre.” Imponert! Nå kommer det noen videoklipp som jeg anbefaler å se på, de forteller mer enn hva ord kan gjøre.

Her er Saltdal Mannskor annkommet Saltstraumen Hotell for fellesøvelse med Sølvguttene. Det føles nesten som vi er tilbake til første skoledag!

Klargjøringa av fellesøvinga, var kanskje ikke helt strukturert i begynnelsen, men det tok seg kraftig opp.

Etter en god natts søvn, var det klart for frokost og avreise til Steinaldertida på Tuvsjyen. Det blir laget en egen film om dette.

Men det er klart at Jentene på Tuvsjyen ville ha et gruppebilde, og da er det jo bare å stille opp…..

Bildet er det ingenting å si på 😀

Her får alle en kjapp gjennomgang av HMS og utdelinga av overlevelsesdrakter, redningsvester og annet utstyr.

Steinalderjentene føler moderlig omsorg, og sørger for å ha full oversikt.

Guttene ble i det hele tatt passet godt på, både de i Rib’ene og de på land.

Selv måkene begynte å vise interesse. Havørna var også innom på visitt…. 

Så bar det avgårde med en av to grupper, dette ble moro. Men det stod en konsert på programmet den første dagen, og i flotte Skjerstad Kirke. (PS Vil du lese tidligere innlegg om Sølvguttene og steder, så søk på Bloggen min på “Sølvguttene”)

Her marsjerer Sølvgutten inn for å åpne konserten. Bidragene fra Mannskoret, Barnekoret og fellessanger, har jeg ikke opptak på i dette innlegget. 

Da var første dag på hell, og bare kjøreturen over fjellet og ned til Saltdal Kommune og innkvartering til vertsfamilier gjenstod.

DA ble det vinter! Kanskje naturens varsel om at vi nærmer oss vinter og Jul og Sølvgutter som synger Jula inn……

#sølvguttene #saltdalmannskor #tuvsjyen #skjerstadkirke #saltstraumenhotell #rognanhotell #saltdalkommune #nordlandfylke #sanghelelivet #norgeskorforbund #albinussenreiser #edelfarm #rema1000

Tekst, bilder og video: Jan E Håkonsen/Dedicat 

Gamle minner i gamle bilder…

Dette begynner å bli en slags “føljetong”, men jeg håper noen finner sine minner og gleder i det. Det virker i alle fall slik på responsen. Som vanlig så skriver jeg ikke så mye tekst under hvert bilde, det håper jeg at dere bidrar med. Jeg har også laget linker til de andre innleggene i denne føljetongen. Den finner du HER

Bilde 1. Dette er tatt utenfor til oss. Jeg aner ikke hvilken anledning, siden jeg ikke er med på bildet. Men her er i alle fall flere familier representert. 

Bilde 2. Her er min kjære svigermor i midten.

Bilde 3. Noe dårlig avfotografering av enkelte bilder, man har det litt for travelt enkelte ganger…..

Bilde 4. 

Bilde 5. Dette vekker kanskje noen minner rundt om….

Bilde 6. Her er min kjære svigermor til høyre.

Bilde 7. Neppe bærplukking på gang her. 

Bilde 8.

Bilde 9 – og siste bilde denne gang. En sommerkledd og flott gjeng ute på tur. 

Moralen’s oktoberflukt

Tænk denne slask, har forsvunne igjæn.

Tårann de renn og snørre hæng.

Akkurat når det va DU som æ træng.  

Kor e du, kor for du? Æ e jo din vænn! 

Din sleipe jævel, æ e ikke sløv!

Du sklei neri sluken me rægnvann og løv!

Søkk neri jorda som sola i væst.

Bli borte vækk, når æ træng dæ som mæst.

Kanskje du for som røyk i mot himmel.

Æ glana og ser, så æ blir svimmel.

Æ lyse mè blålys, mæn ser ikke en skitt!

No tænke du bærre på dæ å på ditt!

Å no skjønna æ koffør du stakk.

Snart sprætt det fræm, alle slags pakk.

Hæksa, demona og daue i flæng.

Klart at du rømte fra denne gjæng!

 

Tekst og bilder: Jan E. Håkonsen/Dedicat.

So hush little baby..

Nå er vi barnevakt for ei lita frøken, skjønt hun er jo ganske så fullvoksen. Men det passer godt med litt avveksling i en periode der besøket av Sølvguttene er rimelig i sentrum av tankene.  Tittelen på innlegget går både til det, og til den frøkna vi har på besøk.

Dette er en sangene vi har som særnumer under konsertene. Du kan se en av original versjonene om du klikker ovenfor.

Vi måtte ha oss en tur i nabolaget for å gjøre oss kjent. Hun har bodd ikke så langt unna, men det brydde hun seg ikke om. “Foreldrene” hadde kjøpt nytt liggeunderlag.

Men hvordan det falt i smak kan du se på videoen ovenfor.

Jeg vil ikke påstå hun er “fin på det”, men har et eget blikk som tydelig sier “jeg kan godt ligge på gulvet….”

Da smelter “besteforeldre hjerter”, og bestemora finner et pledd.

Så senker freden seg i hjemmet – “So hush little baby, don’t you cry….”

 

#solvguttene #saltdalmannskor #norrbottenspets

Ord bare ord..

Ord er som gaver som skaper og gir.

Ord er som hender som klemmer og svir.

Ordet kan være som klave og bånd. 

Ordet kan skapes i vennskapets ånd.

 

Ordene flyter så lett og så fritt.

Det finnes ord som du aldri fikk gitt.

Ord som i tankene bare ble tenkt.

Ord som for alltid i hjertet er gjemt.

Ordene lever med nådeløs makt.

Det burde gjøre oss alle på vakt.

La ikke ordet ditt skape smerte.

La det gi liv til de i ditt hjerte.

 

Når ordet er gitt, så vil noen det få.

Da er det for sent, å ordet ditt nå.

Lokket det frem litt smil og glede?

Eller det vonde og til og med vrede?

 

Kunne man slette og kunne man angre.

Det er jo så lett at ord blir for mange.

Lar seg av stresset farge og fange.

Vente på mer enn man kan forlange.

 

Kanskje skal ordet få tenke og hvile?

Kanskje skal ordet få slippe å tvile?

Kanskje skal ordene spares og gjemmes?

Da vil vel ingen bli såret og gremmes?

 

Så fattig og tomt som alt ville bli.

Om ingen av ord ville få eller gi.

Ord er som frø i hjerte og sinn.

De spirer jo kun om de slipper inn.

Tekst og bilder: Jan E. Håkonsen.