Når haillet er som best..

Hald, hall, haill eller vadhald er eit nordnorsk omgrep for god fiskelukke som skal koma av å ha hatt eit nyleg samleie.[1] Ordet «hald» kan frå norrønt visa til å ha tak eller drag på noko.[1] Det var opphavleg berre knytt til kveitefiske.[1]

Wikipedia fortsetter: Motsett kan dårleg fiskelukka forklarast med at ein manglar eller har dårleg hald.[2] Arthur Brox rapporterer frå Ytre Senja at dårleg fiskelukke, som at ein fekk skate (ufisk) i staden for kveite på kroken, kunne skuldast på at ein hadde fått dårleg hald frå kona eller kjærasten.[1]

Nå må dere ikke gå ville i alle linker fra Wikipedia, de fulgte bare uoppfordra med i kopieringa. Men hadde jeg fått noe sånt som dette på kroken, så hadde jeg spekulert på det der “Haillet” .

Men det finnes en bombesikker og vakker metode. Neida, jeg skal ikke begi meg inn i detaljer på det temaet, tvert i mot.

Tar du turen hit, så er “Haillet” sikra, eller for å være mer nøyaktig – Da er det ikke så nøye med  “Haillet”. Klikk deg inn, og les mer om denne flotte butikken HER.

Jeg må poengtere med en gang, at verken dette eller mitt forrige innlegg er sponset! Det forrige innlegget, ble skrevet rundt Påsketider, og det kan du lese ved å klikke HER – om du vil.

Når man har en kjæreste som er fra Lofoten, så holder det ikke med en tur! Men nå var pynten ved inngangen skiftet ut.

Det var interiør endringer også. Forbinder du kreativt lekehjørne for barn med en Fiskebutikk, jeg bare spør?

Men de har fisk der også, men akkurat det overlot jeg til min kjære.

Jeg tusla jo rundt og så på alt annet enn fisk i disken. Altså, jeg titta ikke etter “Haill”, så det så….

Madammen hadde oppdaga at de hadde Hysefilèt , masse hysefilèt. Så vi ankom vår enkle residens med 5 kg hysefilèt i bagasjerommet.  

Nå jobber jo vi elegant i Team. Hun gjør alt arbeidet og jeg bare steker og koker, fiskekaker og boller. Ikke si at jeg sladrer nå, men hun snakker allerede om en tur innom nå på onsdag for å høre om de har mer på lager.

Når “Haillet” er så godt, skulle det ikke forundre meg. Forrige fangsten er i alle fall prekivert i frossen tilstand. Vi hadde fiskeboller til middag i dag, og det var Nyyyyydelig 😀 

#haill #fiskelykke #bofisk #fiskemat #fiskekaker #fiskeboller #fiskersundt #fisk #hyse

Stolt og glad

Nå tar gamlingene laus for alvor. Etter å ha vært “stedbundet” over lang tid, er det på tide å slå ut med håret. 

For alderdommen er ikke den verste dommen. Selv om et av våre kloke barnebarn har fortalt oss at ingen overlever livet. “Never give up”, betyr vel mest “To do want You want to do”.

Det kan jo ikke være noe bedre spørsmål å få enn dette?!? Nå har jo ikke vi tenkt å bli vesentlig større. Men det er en som aldri blir mindre, og har fenget og rørt oss siden vi traff hverandre. Klikk HER og hør og nyt….

Når vi så at “Elvis in Concert” skulle settes opp i Oslo Spektrum, så var vi solgt! Billetter er kjøpt.

Vi har jo ikke sittet helt fastlåst her på stedet. Folketeatret i Oslo har jo blitt et begrep for oss. Første gang på den norske Queen oppsetningen “We will rock you”. Og ikke minst på Les Miserable i fjor vår.

Derfor så klarte jo ikke å dy oss, når vi så at neste Musical var Phantom of the Opera. Så vi håper vi får benyttet de billettene vi har til forestillingen 1. november.

Men i kulturbygda Saltdal skal det skje mye før året er omme. Ikke minst så skal Saltdal Mannskor ha et gedigent korstevne i September. Da kommer 17 kor til å sette farge på sentrum og en fenomenal Kirkekonsert.

Men vi klarte ikke å dy oss, når vi så at denne gjengen kommer tilbake “hjem” med Julesteming i år også. Klikk på HEKLA og hør… Billettene våre er klare i alle fall.

Vi er stolt over bygda vår, vi er stolte og glade over hva livet og døden har lært oss på et rom på Sykehjemmet. Og vi er stolte og takknemlig over at vi kan nyte øyeblikk som betyr så mye.

Hva kan da være mer naturlig enn å kline til så det holder, når Queen kommer live med sin nye vokalist Adam Lambert til Telenor Arena. Bare klikk og hør HER

“Who wants to live forever…” – det er et godt spørsmål! Men en ting skal man vite om gamle mennesker,,, de har både mer og lære og mer å gi!

…og nå så vi akkurat at Sound of Music skal settes opp på Folketeatret høsten 2019, med Saltdals jenta Lena Kristin Ellingsen,,, HVOR skal dette ende 😀 

 

#folketeatret #scenekvelder #billettservic #ticketservice #phantomoftheopera #elvisinconcert #heklastålstrenga #saltdalkommune #saltdalmannskor #seniorpolitikk #smilogglede #takknemlighet #sanghelelivet #soundofmusic #lenakristinellingsen

Imponerende, rett og slett..

Denne helga har Ungdommens Kulturmønstring vært svært synlig her på stedet. Men minst like synlig har Saltdal Videregående skole vært.

Det er bare å ta av seg hatten for hva de får til.

Blomsterdekoratørene var i full gang, med så utrolig mye vakkert.

Vi endte selvfølgelig opp med en krans til ytterdøra. Legg merke til detaljer. Her kan det vannes og skiftes ut blomster etterhvert som de dør.

Men det ble vist frem andre kreasjoner også. Jeg vet skolen har gjennomført et samarbeidsprosjekt med linjer i Bodø, hvor resultatet ble en rekke vakre brudepar. Dette omfattet klær, brudebuketter, hårfrisyrer +++ Jeg vet jo ikke om det ble ekte kjærlighet også, men om ikke annet så måtte det bli til faget.. 😀

Så mye vakkert…

Det er ikke bare innen Design og Håndverk det skjer ting. Også innen for Industrifagene…

Dette viser hva et tett og fruktbart samarbeid mellom skole og næringsliv kan føre til. Men det stopper ikke der, så langt derifra.

Skole OG Næringsliv OG Kultur hører tett sammen. OG det vet de i Saltdal OG det tar de konsekvensen av. (… sorry. måtte bare poengtere litt…)

Det er kanskje HER det begynner, det nye eventyret! Den nye landslinja innen Scene, lys og lyd MÅ bare komme på plass fra 2019.

Jeg har laget et par blogginnlegg før om “Grunnstenen i vårt lokalsamfunn.” Om du vil lese de, så klikk HER og HER.

Dette kunstverket gikk videre fra Fylkesfinalen til Landsfinalen under UKM. Det er laget av ei Saltdals jente. Om hun går på Saltdal Vg eller skal gå der, vet ikke jeg, men du kan se og høre mer om det ved å klikke HER.

Kultur, kreativitet og kunst blomstrer i bygda, og det i et tett og konstruktivt samarbeid med Næringslivet. Lykke til videre 😀 

 

#saltdalvideregåendeskole #slipenscene #nexans #blomsterdekoratør #designoghåndverk #samarbeid #nordlandfylkeskommune #saltdalkommune #saltenposten #bodønu 

Ungdommens Kulturmønstring – Nordland

For første gang arrangeres Ungdommens Kulturmønstring for Nordland utenfor Bodø. Og hva er da mer naturlig, enn å velge Kulturbygda Saltdal, og Rognan? Patriot skal man jo være, og det er neppe straffbart.

I det litt gråe og våte vårværet, så sprudler det av farger og lyder rundt over alt i sentrum. Det er aktivitet i tre dager til ende.

Flere lokaler er tatt i bruk, ikke minst Slipen Scene på alle plan.

Nå har ikke jeg sett så mye, men man skal være rimelig tom for fantasi, om man ikke skjønner at dette er enormt.

Her er unge og lovende kunstnere…

Her er er en rekke proffe bidragsytere…

Scene og lys i storsalen er under testing, og det er plass til vel 500 sittende.

Det er nok mye nerver i sving i øvinga rundt omkring…

Jeg håper det er satt et solid Miljø fokus på arrangementet. Det er ungdommen som eier fremtida 🙂

Mange vil sikkert dukke opp som unge og kreative entreprenører.

Så stå på, velg din fremtid med glede og entusiasme.

Lykke til for både deltagere og arrangører. 

#ukm #ungdommenskulturmønstring #ukmnordland #slipenscene #nordlandfylkeskommune #saltdalkommune #kunstogkultur

Den rødsprengte stav,,,

Noen “gjørmete grisetanker” inn i helga 😀 

Du rødsprengte stav, kor du kliner med stanga.

Tar du helt av, der som sørpa deg fanga?

I gørrskitten snø som er farga av sanda.

Der ligg du som dø, for du kan ikke anna!

Det dukker jo fræm, år etter år.

Sånn litt på “halvfæm”, men jaggu det står.

Speiler med lengsel i sølete vann:

“Hvem er vakrest av gjerder i dette land” ?

Du rødsprengte stav, der du står i svingen.

I et gjørmehav, kan det være tingen?

Snart skal du opp, og pakkes i bunta.

Da er det slutt for rødsprengte “glunta”.

Næmmen all verden, ka ser vi vel hær?

Trafikk skilt som vokser med busker og trær.

Men stopp litt og nyt hva naturen får til.

På et “sølepytt lerret” den skaper med stil. 

Du rødsprengte stav, nå er enden så nær.

Så liten du ble, du som var så svær.

Du gjorde din jobb, med prakt og med ynde.

I gjørmehavet kan vel ingen synde?

Vi takker for følget og rusler hjæm.

I veikanten skilles vi med en klæm.

Når søla forsvinner i solens varme.

Så husk at selv gjørme kan ha sin sjarme.

Ha en vakker helg på tørre veier 😀 

#rimogpoesi #søle #gjørme #statensveivesen #mesta #saltdalkommune #laveiengåhvorhendenvil #godhelg 

Vårtegn tross alt….

Her lukter det vår, bokstavelig talt. “Villsauen” er i full gang med lamminga. Og du verden for en vakker skue. 

Ikke så veldig rart at de blir skeptiske, når en gammel kall stiller seg opp og stirrer både med blikk og kamera 😀 Ikke godt å vite hva de tenker på. Neppe på våren som meg, men snødekte lier og fjell er ennå tydelig.

Bjørka speiler seg i skittent smeltevann og kikker desperat etter de første tegn til grønne skudd….

Jeg aner ikke om det er et akkutt miljøvirus som har ført til “vraking” av mange bensintørste hestekrefter, til fordel for èn som klarer seg uten den type drivstoff. 

Men egentlig så burde jeg vraket bilen også, til fordel for en båt 😀 Men nå er snøsmeltinga i gang, det kan det vel ikke være noen tvil om.

Det er i alle fall betydelig bedre enn dette, og takk for det 🙂 Ha en nydelig vår hvor du enn er i verden 🙂 

#villsau #sheep #lamming #vårilufta #snøsmelting #hestekrefter

Fra Kor til Skarven

Enkelte steder har jo sine “Must” – som man liksom bare MÅ besøke. Tromsø er jo på langt nær dårlig i så måte. De har vært flinke til å bygge “merkevarer”. Men når man er deltager på en landsmøtehelg i regi av Norsk Korforbund, så har man ikke all verdens tid.

Det jeg har blogget om Landsmøtet i Korforbundet, kan du lese ved å klikke HER og gjerne HER også, om du har lyst.

Et sånt “varemerkested” er jo definitivt Skarven.

Skarven er jo mye mer enn en Pub og masse øl…. Ta en tur innom Facebooksiden deres. Du kommer rett inn om du klikker HER.

Der står det sikkert noe om bygningenes opprinnelse, men her er en liten pekepinn.

Det er ikke noen tvil om at det maritime preget er fremtredende.

Men om du mister både ror og propell, så kan det gå riktig galt….

Da havner man fort på ville veier. Men det kan jo være “haillet” det var noe galt med.. Om du ikke kjenner til det begrepet, så stiller Wikipedia villig opp – bare å klikke HER. Kanskje en grunn til “å gå i taket”.

Det har jo forsåvidt Skarven også gjort, i et mangfold av varianter rundt i lokalet.

Landsmøtet i Korforbundet hadde en eminent møteleder, Marianne Bremnes, gift med Lars Bremnes. I mannskoret mitt så er “Har du fyr” på repertoaret (kanskje mest kjent med Hekla Stålstrenga). Marianne Bremnes fortalte den sterke historien om hvordan den sangen kom til. Den kan du lese ved å klikke HER.

Hør den ved å klikke HER. Og legg merke til teksten….

Det er jo ikke tvil om at Skarven forbindes med Pub/Øl, og heller ikke at Tromsø/Mack henger like nøye sammen. Men bare et lite OBS til fiskeren under taket… 

Det er vel ikke tvil om at han hadde trengt et Fyr, og ikke flakse oppunder taket som en annen Skarv. 😀

Men den eneste løkta jeg fant var denne. Har du aldri vært der. så ta turen ved neste anledning. 

Innlegget er ikke sponset.

#skarven #bremnes #heklastålstrenga #tromsø #mack #norgeskorforbund #NKLM2018 #sanghelelivet #hardufyr

 

Tromsø med en liten vri…

Når man deltar på sånne landsmøtehelger, som jeg har gjort nå – så blir det ikke så mye tid til å løpe rundt å fotografere morsomme ting.

Men “bloggeblikket” lever, og det hender “det stirres” tilbake. Nå fant jeg denne i et butikkvindu jeg dura forbi på jakt etter en kolonialbutikk.

Og jaggu var det ikke en kompis i vinduet på andre sida. Men mesteparten av tida få var det full fokus på Dagsorden på Landsmøtet i Norges Korforbund. Ta gjerne en titt innom dem ved å klikke HER.

Landsmøtet ble også hilst velkommen av mange, men jeg skal bare nevne et par, nemlig Tove Karoline Knutsen (beklager det uskarpe bildet…) ,,,

og Tromsø Arbeiderforrenings Mandskor. Et av Norges eldste kor, og hvor eldste medlem begynte i kor i 1943. Du kan lese mer om dette og landsmøtet om du klikker inn til Korforbundet ovenfor.

Men dette blogg innlegget var nå mest ment som en liten sammenstilling av “småklipp” snappet opp her og der gjennom en hektisk helg i vakre Tromsø. Men vi rakk og spise med god service og gode opplevelser. 

Vi rakk og spise faktisk 😀 Hotell #ClarionTheEdge var rent og pent, selv med en viss fokus på gris.

Men i rettferdighetens navn, de hadde mye annet å by på 😀 Og det har jo såvisst Tromsø by også. Selv om det ikke var så mye man fikk sett av det på denne turen,,,

Men Domkirka fikk vi med oss, og til og med en herlig konsert med Tromsø Brass. Klikk deg inn på YouTube og lytt på vakker film musikk – klikk HER.

Veldig artig og sunt med litt variasjon. Det kan bekrefte at man er normal, selv om man er…. ehhh..  hva var nå det ordet igjen… ?!??

Og så sant som det er sagt,, hva er livet uten kaffe – og ikke minst under en lang og intens Landsmøtehelg.

Så har du ikke begynt å tenke på å begynne i kor enda, så ta deg en kaffekopp og tenk 😀

Nå skal vi en kjapp tur innom Skarven for å treffe litt kjentfolk, før det bærer hjem. (Hotell Clarion The Edge vi var på, ser du i bakgrunnen). 

Men husk, det nytter ikke å stirre utover og vente på at koret kommer til deg, ta kontakt og bli med på herlige opplevelser i et givende miljø du aldri kommer til å angre på 😀

 

NB innlegget er ikke sponset. 

#clariontheedge #clarion #tromsø #nordensparis #norgeskorforbund #tromsøbrass #NKLM2018 #sanghelelivet #tromsøarbeiderforeningsmandskor #korsang #kultur 

Sang hele livet..

Nå begynte jeg i kor i en alder av 63 år, og jeg kommer aldri til å bli en sanger i den ypperste klasse. Det bekrefter neppe mottoet til Norges Korforbund – #sanghelelivet . Men det bekrefter at det er aldri for sent, og det er mulig for alle.

DET er den nakne sannhet.

Ja, ikke riktig så “naken” som denne karen! Norges Korforbund er ikker for “griser”, selv om det er ekstremt høyt under taket til tider. Gå inn å ta en titt, bare klikk HER om du vil…

Nå må jeg skynde meg å legge til at både de nakne menn og grisene (uten sammenligning forøvrig), befinner seg i og utenfor Clarion The Edge i Tromsø.

Så de har ikke noe annet med Korforbundet å gjøre, enn at Landsmøtet i Korforbundet holder til der denne helga.

Her går det i ett fra morgen til kveld, så det er greit at møterommene er godt merket.

Det er selvsagt lagt inn kursvirksomhet også…

Lørdag starter selve Landsmøtet med en mengde saker på agendaen. Da gjelder det å ha tunga rett i munnen.

Men det går sikkert bra. Lykke til, både til delegater fra hele landet og til administrasjonen.

Det kommer helt sikkert til å bli notert flittig 😀 

 

#sanghelelivet #NKLM2018 #clariontheedge #tromsø #nordensparis #norgeskorforbund #choir #sangglede

Blogge blikket…

Det skjer noe merkelig med “synet” når man har blogget en stund. Man kan liksom ikke gå rundt på en vanlig, normal måte sånn som før….

Plutselig så “henger” blikket seg fast i et eller annet, og da er ikke kamera langt unna…

Det er helt sikkert plagsomt for de man går sammen med, og man kan jo liksom ikke “parkere” de et sted. Men det går som regel bra…

Min kjære er jo både bestemor og oldermor, og da er jo budskapet klart….

Men nå er det jo ikke like lett å forholde seg til alle sånne utsagn…

Fristelser dukker jo opp overalt jooo….

En som skrev en del morsomt om det, var jo denne karen…

Men det er jo en annen svenske som hadde sine herlige utsagn…

En gang i tiden så klarte jeg å legge begge føttene bakom hodet, men det tør jeg ikke prøve på nå – og i alle fall ikke uten klær…

Nei da tenker jeg at en mer konfortabel stilling passer for en gammel skrott…

Men av og til så får man jo noen “blogge – kick”, omtrent som et lite elektrosjokk…

Det kan man kanskje sammenligne med det gamle Esso mottoet… “Å putte en tiger på tanken”…

Men nå er jo det aller meste finest forfra, selv om min kjære påstår at jeg har fått meg rompe på gamle dager…

Ja, dette var sammensatt av bilder jeg tok i fjor i Oslo, Lillestrøm og Karlstad, som jeg ikke har visst riktig hva jeg skulle gjøre med.

Kunne jo ikke kaste de, så jeg henta de frem “fra sekken” og lagde en liten historie ut av det 🙂

Takk for følget.. 🙂

 

#blogg.no #bloggere #blogging #bloggeblikk #skulpturer #bilder #fortelling