Vensmoen 100 år

Jeg har blogget flere ganger om Vensmoen, som snart fyller 100 år. Og dette er andre innlegget som jeg legger ut i reprise.

Bygningene på Vensmoen har vært i funksjon i snart 100 år innen helse og sosial. Vensmoen er et begrep for mange generasjoner over det ganske land. Både i sin tid som tuberkulose hjem og som HVPU institusjon. Et kommunalt eid foretak, Vensmoen Eiendom drifter området. Og på siste kommunestyremøte ble det enstemmig vedtatt grønt lys for å bygge et nærvarme anlegg basert på jordvarme. Se det tidligere innlegg om dette.. HER


Uten dette vedtaket er det en kjensgjerning at en 100 årig historie ville endt sine dager. Og det ville vært en tragedie rett og slett. Og det er faktisk en tragedie at mange har meninger om Vensmoen, som er fullstendig historieløse og uten reell kunnskap. 


Dette er en del av de lokaliteter som er avsatt til å etablere et museum. Det er gjort en formidabel innsats og i stor grad på dugnad for å realisere dette prosjektet. Det vil bli landets fineste dokumentasjon på den omfattende historien om tuberkulose tida. 


Her er et av mange rom som begynner å bli ferdig.


I denne delen vil det bli rom for undervisning om historien for skoleklasser og andre grupper.  Og det er mye som er tatt vare på ..



Her er så mye spennende at en amtørfotograf går jo fullstendig amok…


En babyvekt også ja,,,, 


Og her litt om hva det handlet om i tuberkulose tida…


Selvsagt hadde de egen radiostasjon på Vensmoen..


Og årsberetninger for alle årene er behørig tatt vare på…



Og hver liter melk som ble levert av bøndene i bygda ble nøyaktig bokført..



Og til og med menyen for hver eneste dag er dokumentert. 

Jeg håper hver eneste Saltdaling tar seg en tur innom museet når det åpner til neste år. Vi skal være mer en stolte over å ha et så prektig historisk bygg i vår vakre bygd.



Men det er ingen utslitt 100 åring det er snakk om.. tvert i mot. I disse moderne og herlig lokalene burde det ha krydd av et bredt spekter av helse- og sosialfaglige miljøer. Det er en viktig del av vår historie, og burde være det i en ny æra også.

Besøk gjerne facebook sida til “Vensmoen snart 100 år” – klikk HER

 

I løse lufta….

Tyskerne begynte jo å anlegge en større flyplass i bygda vår. Og deler av den er faktisk fremdeles regulert som flyplass. Og her foregår det mye fallskjermhopping om sommeren. Og nå sist helg var det full aktivitet der—-


Og høyt henger de i et vakkert vær. Og vi hadde den varmeste dagen i landet i helga. 


Og det var mange samlet til sosialt samvær og hopping… 


Her går det mot landing… 


Landet…. 


Og flere på tur… 



Godt gjort å få plass til så mange i et så lite fly…  


Og så var det klart for en ny tur… 

 

Med en mamma på 92 og naturen spretter,

Av så mange grunner så har jeg vært fraværende. Og en av de vakreste grunnene kan dere se her… Min kjære mamma…


Idag fikk vi trilla en tur rundt om sykehjemmet. Men men kjære mamma kjefta meg huden full for at ikke jeg trilla henne og ikke min elskede kone.. enda hun bedyret det var bedre for henne å ha noe å holde i når hun gikk.


Men det herlige er jo at det er ikke bare min kjære mor som blomstrer, det gjør jo alt rundt oss. Og etter en tung vinter så kjennes det godt på alle måter.






Min kjære mamma som har har vært den strevsomme og kjærlige mauren i mitt liv. Med et overskudd og en kjærlighet i mangfold. <3 

Ut på tur—

I dag var det knall vær her i området, opp mot 17 grader og sol, bare litt ekkel vind men det tåles. Så da pakket vi i bilen og dro avgårde et stykke sørover fra Saltstraumen og på kystriksveien. Ikke så langt avgårde men til et sted i fjæresteinene vi har blitt veldig glad i..  


Da  må vi kjøre av her og over fjellet for å komme til kystriksveien. Men vi måtte et nødvendig ærend innom Saltstraumen, og der er det jo søndagsåpen butikk. 



Og så var vi fremme– “Ut mot havet… Og bål må man ha…



Mens jeg venter på at det skal bli fart i bålet, så tar jeg meg en kamerarunde. Ikke så mye blomster å finn enda, men mye vakker fjellformasjoner som havet har formet gjennom mange hundre år…





Men så var det mat… og spise og nyte utsikten og kjenne sola varme..




Men vi hadde ikke før satt oss ned før vi fikk besøk… 


Og da klarte jo ikke jeg sitte på rævva og spise.. men spratt opp og i hælene på reinen, mens madammen kauka : “Vær forsiktig…” Men reinen så visst ut til å trives best på asfaltert vei.. men usikker på åssen side 



Men nå var det en som syntes jeg var nærgående nok, og ga tydelig uttrykk for at nok er nok… 


Så da var det å spise pølser og kose oss med kaffe.. til bålet var brent ned og det var på tide å dra hjemover 🙂 

Bilder og tekst: Jan Håkonsen

Kor i fargerikt fellesskap…

Saltdal kommune har i alle år vært en kommune med stor fokus på helse/omsorg, og ikke minst på kultur. Sang og musikklivet har vært langt over gjennomsnittet for kommuner flest. Etableringen av Vensmoen for snart 100 år siden, først som Behandlings institusjon for tuberkuløse og senere sentralinstitusjon innen HVPU, bidro sterkt til et solid miljø innen Helse/Omsorg. Ta gjerne en titt innom – HER.

Dette har sikkert sammenheng med at kommunen har meget vel fungerende flyktningemottak. 


Dette flyktningemottaket er etablert i lokalitetene til Fredheim Folkehøgskole som ble lagt ned for mange år siden. De ligger vakkert til i furuskogen og er nabo til Saltdal videregående skole. Du kan gjerne lese om vår flotte videregående skole HER.

Boenhetene er små paviljonger..


Saltdal Mannskor bestemte seg for å legge en av sine ukentlige øvelser til Flyktningemottaket. Koret tente på tanken og gjorde en henvendelse om å få lov til å komme på besøk. Hjemmesiden på facebook til koret er ikke så veldig oppdatert, men ta gjerne en titt innom den.. HER.

Vi blir møtt av kunst på veggene.. 



Og når vi kommer inn i storsalen så er de i full gang med å forberede, og det enda de ikke har visst om dette veldig lenge.



Men nå spørs det jo om det kommer noen og vil overvære kor øvelsen. Og for å understreke det, så er det ikke en konsert det er snakk om, men en vanlig kor øvelse. Og dirigenten vår er spent også…



Mens vi går igang med oppvarminga så strømmer det sakte men sikkert på med folk, og de har lyst å være deltagere også..


Nå viser det seg at konsentrasjonen blant korets medlemmer vakler en smule i uvante omgivelser..




Og når vi er klar til å begynne å synge så er det fullt hus, det var minst 75 til stede og det må man si er utrolig bra.. og et herlig publikum..



Og sluttapplausen er det slett ikke noe å si på….


Kvelden avsluttes med kaffe og mye godt som både koret og beboerne har ordnet til. Det ble sosialt og veldig moro for alle sammen…




Selv den yngre garde deltok og koste seg..


Dette ble en korøvelse i alle fall jeg kommer til å huske med glede, og det tror gjelder hele koret. 🙂  Kanskje en idè for andre kor rundt om i landet vårt 🙂 

Bilder og tekst: Jan Håkonsen

 

 

Forvirring på Sykehuset..

Jeg har jo laget en god del blogginnlegg om Nordlandssykehuset, særlig fordi min kjære fikk et opphold der på 6 uker før jul, og det har vært mange kontroller i tiden etterpå. Du finner sikkert andre innlegg om sykehuset i arkivet. Men når gammelt og nytt skal “klones” så kan det oppstå mye forvirrende for folk flest.


Har man litt orienteringstrøbbel, så kan fort dette skje,,,,


Øjj.. hva skjer..  Ahaaaa,, sånn og forstå–


Jeg er nok av den oppfatningen at man burde bygget et helt nytt sykehus, for når det som var ute plutselig blir inne, oppstår rare kontraster…



Og vegger på ene og andre siden av en korridor får jo totalt ulik sjarm..



Men det er jo ikke bare gamle og nye vegger som skaper kontraster. Det gjelder i høyeste grad skilting også. Og i tillegg til elektronisk innsjekk, så er det mange lysskilt som gir informasjon.. 



Men så var det jo spørsmålet om det var nok da…


Men det kan jo være greit å sikre seg at informasjonen er forstått..


Om man ikke er forvirret nå, og tillegg har dårlig syn, så kan man jo spasere oppover veggen for å sjekke grundig.. Legger ut to bilder for å være sikker på at det ER fotspor oppover veggen..



Men for all del, her gjelder det å helgardere… 

Men når man omsider har sikret seg en kølapp, så var det å komme seg gjennom dørene..


Døråpneren.. ?? er ikke de dørhåndtaket??,, Neeeiiii.. der er den jooo…


Endelig i mål,, pjuhhh… 
Men Nordlandssykehuset tar ansvar, og arrangerer kurs i læring og mestring av kølapper..


Kanskje de burde innkludere “Døråpning” som en del av kurset 😀 

Men som et humoristisk apropo, så tilrettelegger de for de minste.



De kommer sikkert til å bli “sjempeflinke” til å trekke kølapper og åpne dører når de blir stor 😀

Bilder og tekst: Jan E. Håkonsen

Gratulerer med dagen Frodith :)

Frodith har imponert meg mange ganger med sine påfunn og herlige engasjement for å lage bloggen til et inkluderende fellesskap. Og ikke minst gjennom alle sine kreative påfunn. Et av de er å følge opp bursdagene til alle sine bloggvenner. Og uansett dagsform så får alle en oppmerksomhet som i alle fall rører og varmer meg. Og heldigvis så er det ei som har notert seg Frodith sin bursdag og minner på at den jenta også fyller år av og til. Og det er Karidansen , bare klikk på linken og les..

Som alle som følger Frodith vet, og som Karidansen skriver, så er Frodith og Søster på sånn halvekstrem ferie i Italia. Du kan ta en titt inn Her om du vil, hvor hun befinner seg både midt i og fremst og bakerst i 17. mai toget 😀 

Gratulerer hjerteligst med dagen Frodith, og takk for alle dine herlige og sprudlende påfunn. 🙂 Klem

 

Huurrraaa for den 17. mai

Ja så var dagen der, som så mange har ventet på i spenning og forventning. Og hvor har jeg hentet inspirasjon til dette blogg innlegget om 17 mai? Av alle steder, så er det på City Lade, et av de nyeste kjøpesentre i Trondheim. Handelsstanden skal jo tjene sitt på Nasjonaldagen, så da markerer de det. Bare se her…



Ganske fiffig egentlig. Og særlig når man kan gjøre noe med alle de kjedelige hvite søylene som finnes i sånne digre bygg..


Nå har jeg skjønt at Bodø Bakeri sin kafè og utsalg på Rognan skal ha åpent i morgen. Jeg har blogget om de før som du kan se om du klikker inn på denne linken, om du vil – HER Men når man er litt ute og farter så er det artig å prøve andre  fargerike steder. Og dette konseptet har jo blitt populært mange steder–


Og det er jo fargerikt som flagget vårt 🙂 Og setter man det sammen med et annet konsept som er blitt like populært mange steder, og som alternativ til Iskrem.. så blir det Norske Flagg ut av det. Litt rart at ingen av disse to konseptene har etablert seg i Bodø.


Men apropo flagget vårt, det lages jo normalt i stoff, men det er fullt mulig å bruke ballonger..


Nå sa jeg i et innlegg i går om måneden Mai at 17 mai er dagen med fokus på barn og unge. Men jeg har lyst å trekke frem de man ville savne aller mest om de ikke stilte opp på 17 mai. Og den hyllesten går til alle korps i landet, her symbolisert med Rognan Hornorkester.

DIGITAL CAMERA
All ære til de som trasker rundt i fra tidlig morgen til sene kveld i all slags vær.

Dette bildet er fra i fjor da, men jeg har da pyntet litt i tønna i år også.

Og med det  så ønsker jeg alle en riktig flott 17 mai 🙂

Innlegget er ikke sponset på noen som helst måte.

 

Bilder og tekst: Jan E. Håkonsen

 

Bodø harbour, day and night..

Det er ikke noen tvil om at Bodø havn har og er viktig. Det er liksom første og siste holdepunkt før Vestfjorden. Og for oss som bor inne i Skjerstadfjorden, så er det jo holdeplassen før passering av Saltstraumen. Og sånn var det en gang…


Madammen og jeg satt på gamle ærverdige Løvold og spiste en regntung dag for ikke så lenge siden. Da fanget jeg inn ganske stor aktivitet utenfor vinduer. Først Hurtigruta på tur nordover, kystens Cruice skip.


Og uten at det er planlagt, så møter den et variert båtliv på tur ut forbi moloen..


Men hurtigruta er jo godt hjulpet av havets “busser” som kommer seg inn de fleste steder, Her er to flotte eksemplarer.



Men noen kvelder før gikk jeg og ventet på nattoget til Trondheim, og det var stille og fredelig der nede… Her ser vi nykaia som omsider ser ut til å bli realisert..


Selv Burøya kan jo se vakker ut en sånn kveld…



Det er balsam for sjela og gå og rusle på den måten en tidlig nattetime. Bare prøv den som vil…

Og det er ingen tvil om at Bodø er i vekst, det er bare å telle byggekraner, som ikke synes å minke i omfang..

 

Tekst og bilder: Jan E. Håkonsen

 

Kom mai du skjønne..

Ja det er mangt og mye som skjer i Mai. Naturen har sin største forandring. Plutselig så får man øye på naboer man ikke har sett nesten hele vinteren. Barn og unge har lagt et nytt år bak seg i barnehager og skoler. Og mange unge trer inn i de voksnes rekker gjennom konfirmasjon, enten kirkelig eller borgerlig. Og Mai har jo veldig stor fokus på barn og ungdom på den måten og ikke minst Nasjonaldagen. Mai er en måned med mye omsorg.


Denne statuen står rett utenfor kirka på Heimdal vi var i konfirmasjon i den 8. mai i år. Og jeg må vel ta med kunstnerens navn.


Men for å komme dit så må jo vi kjøre sørover, og for mange som gjør det i området her for første gang så er det litt rart. For det bærer jo rett mot høyfjell og Polarsirkelen. Så man får en  følelse av å kjøre nordover. 


Og i vår vakre bygd, som faktisk er grønnere enn vanlig på denne tiden, er blomstringen i gang.. 


Men etter bare en times kjøring så blir man minnet om hvilket land man bor i..


Polarsirkelen er jo omtrent en obligatorisk stopp for alle turister. Og også andre arrangementer har preget stedet.. 


Og i år skal jo Artic Race på sykkel ha starten på en etappe nettopp på dette stedet. Men det får jeg skrive om en annen gang.. vi må videre.


Og konfirmasjonen ble vellykket i vakre Heimdal Kirke, herlige ungdommer og masse blide mennesker..



Så jeg gratulerer alle konfirmanter med dette, og ønsker de alt godt og lykke på ferden.


Og i morgen er det nok en dag med fokus på flagget og barn og ungdom… kan hende det kommer et innlegg om det også..

Hipp huuuurrraaaa for Norges staute ungdom 😀