Måned: september 2019

Flere gamle bilder

Jeg har jo advart om at det kommer noen innlegg med avfotograferte bilder herfra. Når jeg først tar den ryddejobben nå, så deler jeg det jeg tror kan være interessant for andre. Blir det ikke gjort nå, så blir det aldri gjort. Så de som ikke har sans for det, får bare bære over med meg, og la være å klikke innom. 

Som vanlig så legger jeg ikke ut navn. For det første fordi jeg ikke aner navnet på alle. Jeg bare tror de fleste er fra bygda, men det kan også være feil. Dessuten er det mye artigere om lesere diskuterer navn. 

Her er i alle fall en blid gjeng fra Planteskolen. Det er jeg helt sikker på,, og jeg kjenner igjen de fleste. Her er min kjære mamma med midt i bildet.

Kan dette være tatt i Bodø? 

Dette kunne ligne på Storjord, men kan være hvor som helst. 

Her er i alle fall folket ute på tur med buss, tror jeg. Ser en tysk bil der, så det må være noe der som fenger turister. Her er også min kjære mamma med, i kåpe.

Til slutt i denne serien, er vi på en grønnmalt benk, et eller annet sted. Der er min svigermor med, til høyre i bilder.  OM du har lyst til å se flere innlegg av denne type, så kan du klikke på en eller flere av de blå linkene under, merket HER i blå bokstaver.

HER

HER

HER

HER

HER 

På fire hjul til hotellet..

Det kan være greit å bli minnet om dette noen ganger “Watch Your Step”. Særlig på denne tida når høstmørkret legger seg og fare for nattefrost og snø er overhengende. Da er tiden inne til å tenke på “Vinterskoa!”

Her er en liten videosnutt på tur nedover den vakre bygda vår. Høsten er kommet, uten tvil. Klikk på bildet over om du vil se. 

Her har jeg vært noen ganger, og blogget om også. Det kan du lese om du klikker på de blå linkene HER og HER

Her var det kommet nytt på veggene. Kanskje en kreativ mekaniker med en kunstnerspire i magen? 

Nei, det er visst en Barnehage som har vært her og satt sine spor, bokstavelig talt. Det er jo ikke minst ungene vi skal tenke på i trafikken!

Her er døra inn til det aller helligste, nemlig hotellet. Om du ønsker å booke rom for vinteren, så er det bare å klikke HER.

Her nytter det ikke å gå verken barfot eller i sommersko lengre. Nå er tiden inne for å få på vinterskoa….

,,,og jeg holder meg til de med pigger i……

Det er moro når det er aktivitet i gamle bygninger. Vi litt opp i årene, husker ennå gamle Shell. Så vi må støtte opp om lokale aktører som yter en flott sercice på alle måter.

 

NB Innlegget er ikke sponset! NB

Sølvguttene og Saltdal Mannskor øver

Klikk ovenfor og hør hvordan alle konsertene avsluttes.

Sammen med Saltdal Mannskor, lokale Barnekor og DEG i publikum.

Skjerstad Kirke fredag den 18. oktober kl 17.30

Saltdal Kirke lørdag den 19. oktober kl 15.00

Saltdal Kirke lørdag den 19 oktober kl 17.30

Bodø Domkirke søndag den 20 oktober kl 16.00

Nå nærmer det seg gjennomføringen av samarbeidsprosjektet mellom Sølvguttene og Saltdal Mannskor. 

Det øves i Oslo og det øves i Saltdal. Om tre uker så braker det løs. 

Du kan høre fra Sølvguttenes øvelse, og deres hilsen til alle her i Nord, om du trykker HER 

Her er et lite klipp fra en øvelse til Saltdal Mannskor, klikk i bildet ovenfor. 

Billetter selges også på Leselysthuset, Rognan. Restbilletter vil bli solgt i døra.

Dette må du ikke gå glipp av!

#solvguttene #saltdalmannskor #korprosjekt #sanghelelivet #norgeskorforbund #sangiskolen #saltdalkommune #nordlandfylke

 

Det var den gang, nå nærmer det seg…

Saltdal Mannskor har jo store ambisjoner i år. Det er mye som skal skje i først halvår, men vi må vel si at det største blir en langhelg sammen med Sølvguttene i oktober. Da blir det konserter både i Skjerstad Kirke, Saltdal Kirke og Domkirka i Bodø.

I helga har vi sangseminar. “Stemmen som instrument” et opplegg i regi av Norges Korforbund, hvor vi har vært så heldige å få tildelt Elisabeth Misvær som instruktør. Her får hun tips om alle unoter i koret, av vår egen dirigent Ole Bøhlerengen.

Det er ingen tvil om at her møter vi kompetanse på et høgt nivå. Fokus og konsentrasjon blir begreper som gjentas om og om igjen. Særlig tenorene må jo ha det inn med teskje 😀

Neida, de er så flinke så. Se bare her når de skjerper seg.

Mat må vi ha, og Bjørn, Kjell & Co svikter aldri. Og Øyvin sørger for at gavekort vi har fått, ender opp i kake til dessert.

Gutta koser seg og praten går livlig i pausene, her er det mye å snakke om.

Noen er frempå for å få noen ekstra tips, når anledningen byr seg.

Dirigenter skal også lære. Vi skal jo helst ta med oss mest mulig av dette videre fremover.

 

Nå nærmer det seg, vi prøver å gjøre oss så klare som mulig! Har du sikret deg billett til en av konsertene ?

#sanghelelivet #norgeskorforbund #eliasbethmisvær #stemmensominstrument #korseminar #helseihvertone #solvguttene #saltdalmannskor

Adlet til potetbonde

 

Ugresset gror og fjerna all spor,

av blomster som var her i bedet i fjor.

Jeg bantes og svor, der som jeg bor.

Nå gidder jeg ikke ha bed her i nord.

Med rive og hakke og spade.

Raserte jeg spor etter hage.

Jeg kjempa og sloss, mot ugress på tross.

En pest og forbaskade plage!

Når svetten den randt mellom renner.

Ble jeg og potetene venner.

Med varsomme hender jeg gravde de ned.

Og så få fikk de stå der fullstendig i fred!

Sommeren kom med glade dager,

Brunsvidde fjes og lår og mager.

Der jeg potene satt,

det grøntes og vokste og spratt.

Helt til frosten kom og det datt.

Sleipe de lå der og ropte på graver!

Graveren kom, det var lille meg.

Røska bort kålen og bana vei.

Frem de spratt, både store og små!

Glemt var ugress,  hvem husket det nå?

Det fylltes opp i bøtter og spann.

Jeg følte meg som en bondemann.

Nå skal de nytes til siste rest!

Både til hverdag og helg og fest!

 

Jeg lagde vist et innlegg om potet- og høstferie en gang, om jeg linket riktig så finner du det ved å klikke HER. I år blir det ikke Les Miserable, men vi håper på Sound of Music før Jul.

 

Riktig god helg der du bor.

Perly’s forever

Det heter:  “Diamonds forever” – eller “Diamanter varer evig”. Men på Rognan er det snakk om Perler, eller Perly’s for å være mer nøyaktig.  

Rett før jul i 2012 så kunne man lese følgende i Saltenposten:

Håper i det lengste


– Dersom ingen kjøper bygget med firmaet og inventar så blir det stengt fra nyttår. Det synes vi er fryktelig leit, sier Asle og Vigdis Sund.

De startet opp i 1979 i Sund-gården i sentrum, men bare seks år etter bygde de lokalene der gatekjøkkenet holder til i dag.

En måned etterpå, så kunne man lese følgende i den samme avisa:

Til manges store glede er det nå klart at Perlys gatekjøkken på Rognan åpner torsdag. Nye eiere er på plass.

Det er Rønnaug Markussen og mannen Per Arne Østerkløft som har kjøpt gatekjøkkenet, og de har plan om å videreføre den gode jobben.

Sverre Breivik 

Publisert: 27.01.2013 kl 14:40

Vi er neppe de største kundene der, men er innom nå og da for å få oss litt lettvintmat når det passer sånn.

Men det er så artig og flott at en virksomhet holder stand i beste velgående så lenge. Det ble lys i tunellen i 2013, og det håper vi vil lyse lenge. Om matematikken stemmer, så nærmer det seg et 40 års jubileum for virksomheten. 

“Kysten rundt er vel og bra” – men Perly’s er Perly’s!

Og maten smakte, så tusen takk for det!

 

#perlys #gatekjokken #kystenrundt #rognan #lettvintmat

Trine Skei Grande og Hersketeknikk

Europeisk kulturhovedstad ble etablert i 1985 etter et initiativ fra den greske kulturministeren Melina Mercouri i et møte den 13. juni 1985 blant EUs kulturministre. Formålet med europeisk kulturhovedstad skal være å bringe Europas befolkning sammen. EU utpeker kulturhovedstad på bakgrunn av en anbefaling fra Europakommisjonen og synspunkter fra Europaparlamentet. I Norge har Bergen vært det i 2000 og Stavanger i 2008.

 

Den 26 september 2018 kan man lese følgende i NRK Nordland (Journalist Therese Bergersen/Tore Gjerløw):

Tirsdag meldte kulturministeren at Bodø har fått avslag på søknaden om statlig støtte på 100 millioner kroner for å bli Europeisk kulturhovedstad fordi den var for «lite gjennomarbeidet».

Samtidig ble det kjent at søknaden til Bodø kommune ikke er sendt enda. Kulturministeren har derfor aldri sett søknaden hun ga avslag på.

 

Bodø sender likevel søknaden som kulturministeren ikke vil gi penger til

Bodø trosser Trine Skei Grandes avslag om pengestøtte, og går for å bli europeisk kulturhovedstad i 2024 likevel. – Søknaden går i trykk neste uke, sier ordfører i Bodø, Ida Pinnerød.

Trine Skei Grande mener en søknad for å bli europeisk kulturhovedstad er verdiløs uten statlig støtte.FOTO: GUNNAR BRATTHAMMER

Henger og slenger, men holder ut

Jeg aner fred og ingen fare. Kjører pent og pyntelig ned mot sentrum, når jeg plutselig får se et skrekkens syn i mot det mektige Storflåget. 

Men trekker pusten og skjønner tegninga, for det er jo ikke den vakreste skrotten jeg har sett. Her er det nok noen bygningsarbeidere som har “hengt opp” sin protest i mot byggherren. Her kaller vi det for Mønsåskanne, men vet mange kaller det for kranselag. Budskapet er sterkt og klart. Om du ikke har hørt om det, så får du en link til Wikipedia, bare klikk HER

Vel hjemme så holdt jeg på å snuble i en annen “protest”. En standhaftig kar som protesterer mot høstens anmarsj. Den karen kunne jeg faktisk vært enig med 😀 Ha en nydelig dag. 

Mimrestund – Alt for Rognan

Nå skal ikke jeg påstå at det er normalt for Saltdalinger å spasere naken rundt i sentrum. Men når kulturen krever det, så er det meste lov, og blir gjort. I min iver etter å rydde i gamle bilder, så dukket det opp minner fra 13 år tilbake i tid. Ikke så veldig lenge i et historisk perspektiv, men det er virkelig verd å minnes.  For det var en tid som satte bygda på kartet til de grader. 

Ingen lokalt glemmer vel det digre skiltet oppe i fjellsiden. Dessverre fant jeg ikke de bildene jeg tok den gang. Men det betyr ikke så mye. Dere vil se det i innledningen til videoen om du klikke på bildet under. 

Det ligger flere klipp på YouTube, men jeg har valgt å ta med dette. Sangen ble jo skrevet den gang, og forteller hva enhver Saltdaling føler når de er borte fra bygda en stund. 

Jeg så forestillingen på “Premieren” her på stedet. Jeg var faktisk to ganger og så den på Chat Noir. En gang sammen med min kjære. Jeg følte stolthet over hva sambygdinger hadde klart å få til og fått være med på. 

Her er et par avfotografier av programmet fra den gang.  Hele gjengen samlet på scena på Chat Noir. Anstendig antrukket som barske nordlendinger. 

Men det var kanskje nummer med antrekk i denne stilen som skapte mest stemning i salen. Imponerende sceneskifter, rett og slett.  Klikk deg gjerne inn på YouTube og søk på Alt for Rognan, og se om du finner noe annet du har lyst å se fra den gang. Lykke til

 

#altforrognan #chatnoir #revy #saltdalkommune #nordland #teater #kultur

10 år – det skulle bli så mye mer..

Slik var overskriften i daværende Nordlandsposten, lørdag 19 juni 1982. 10 år tidligere, ble produksjonen flyttet fra Økern i Oslo, og inn i nye og funksjonelle produksjonslokaler på Rognan. På den tiden var Standard Telefon og Kabelfabrikk, en av Oslo’s største industriarbeidsplasser, med over 4000 ansatte. Flyttingen av Telekabelproduksjonen til Rognan, var et ledd i utbyggingen av telefonnettet i Norge, og hadde politisk backup på mange nivå.

De største optimistene, kalkulerte med en “levetid” til fabrikken på ca 10 år. Det Norske Televerket som var eneste kunde i begynnelsen, var en av de første offentlige selskaper, som begynte å tenke markedsøkonomisk og internasjonal konkurranse. De ansatte fryktet konsekvensene av dette. Det er bare noen få som vet om den formidable lobbyvirksomheten Bedrifsklubben gjennomførte i denne perioden, med full støtte fra ledelsen. Jeg har lyst å nevne to personer i den forbindelsen, Gunnar Nordås og Anders Hansvold. Det er sikkert mange andre som kunne vært nevnt. 

Det var ekstremt viktig å beholde hjemmemarkedet, inntil nye produkter og markeder var på plass. Det skulle være “Brua” mellom det gamle og det nye, og ble av innvidde kalt “Bridging”. Det klarte vi, det er dagens aktivitet – 37 år etterpå et bevis på.

Jeg aner ikke hva bedriften betyr, rent økonomisk for lokalsamfunnet i dag. Men jeg har en sterk følelse av at det ikke er noe mindre enn i 1982.

Her er utsagnet fra to av de daværende ledere på Rognan. Det var et ekstremt tillitsfullt samspill mellom ledelsen og bedriftsklubben i denne kritiske perioden. 

Dyktige og fremsynte ledere, med sterk tilhørighet, har en enorm betydning. Og de fikk rett i sine ord, og vel så det !

Et kjennetegn gjennom bedriftens snart 50 årige historie, er at det aldri har vært streik der. Rent bortsett fra noen politiske streiker mot regjering. Siden jeg fant disse utklippene, så ble jeg fristet til å mimre litt 😀 Du kan lese litt mer om bedriften i mitt hjerte – HER og HER

 

Lykke til videre.

#nexans #nordnorge #saltdalkommune #industri #fellesforbundet #nho #nhonordland