Når grunnmurer vakler…

De aller fleste, om ikke alle forhold mellom mennesker er basert på en form for grunnmur som inneholder en rekke elementer. Det gjelder mellom familiemedlemmer, venner, kolleger, naboer – ja selv innen organisert virksomhet som kultur, idrett og hva det måtte være. Jeg skal ikke gjøre noe forsøk på å ramse opp alle disse elementene, men bare påpeke at når noen forsvinner så vakler den grunnmuren forholdet er bygd på. Og vennskap kan bli ødelagt for alltid.

Jeg har jo sett og selv erfart hvor lett det er å trekke seg unna når vanskelige ting rammer venner og kjente. Som for eksempel livstruende sykdommer som er vanskelig å forholde seg til. Jeg har jo også sett nære familiemedlemmer som går gjennom livet som bitre fiender. Og jeg har jo lest og hørt om naboer som aldri klarer å forsone seg etter krangel ofte om de små ting. Men det finnes alltid en vei tilbake til forsoning, om bare viljen og motet til å finne den er tilstede.


Dette er en omfattende del av livet for alle oss mennesker, og ikke like lett å sette ord på alt. Men jeg prøvde å lage noen vers om dette for noen år siden, som jeg har lyst å dele med dere.

Vennskap.

Vennskapets edle og trofaste sfære.

Er mellom deg og den du har nære.

Det er som en klippe som alltid vil være.

Ditt øye og øre, ditt innerste kjære.

 

Vennskapets bånd skal tåle det meste.

Gi av seg selv til det aller beste.

Gleder og sorger kan vennskapet teste.

En venn skal være din nærmeste neste.

 

Vennskapets grunnmur kan skjelve i grunnen.

Den dagen du kjenner du ramler til bunnen.

Når venner skal være som venner er best!

De svikter når vennskapet trenges som mest!

 

Hva er det som skjer, hvorfor hender dette?

Var dine venner de beste og rette?

Kan hende er svaret så enkelt som så.

Selv venner kan frykte for nærme å gå.

 

Kanskje samvittighet kverner og maler.

De valgte jo feil, og tryggheten daler.

Vi mennesker er jo så rare og dumme!

Når ord skal gi glede, blir de så stumme!

 

Vennskapets bånd skal tåle det meste.

Det gjelder for deg, og din nærmeste neste.

Det som var der en gang, kan komme igjen.

 Det fortjener jo du, og din beste venn!

 

Jeg har skrevet før på bloggen min om ordets makt. Og jeg fant en liten sak på google som jeg stjeler sammen med de bildene jeg har brukt i dette innlegget. Det er jo ikke alt man har tid til å lage illustrasjoner til selv.

Så når selv dyra, med sitt begrensede ordforråd får det til, så burde jo vi mennesker som har utviklet kommunikasjonen over århundrer klare det også.

Takk for titten og ha en nydelig dag alle sammen.

Copyright tekst: Jan E. Håkonsen

14 kommentarer
  1. Ja, vennskap er grunnmuren for vår eksistens mener jeg. Og det å ha gode venner man kan stole på, er utrolig viktig. Jeg har hatt en feide med en venninne for mange år siden. Vi hadde ikke kontakt på nesten et år. Men heldigvis var vi begge så glade i hverandre, og savnet hverandre, at vi faktisk klarte å komme sammen, og løse konflikten. Livet var ganske tomt uten henne, og det var vondt å vite at vi ikke var venner lenger.
   Veldig fine ord <3

  2. Eva: Kjempegodt å høre at dere fant veien tilbake til vennskapet.. vennskapet blir vel som regel sterkere da 🙂 Takk for kommentar og ha en fin søndag

  3. Noen ganger så er det kanskje akkurat ordene som ødelegger vennskap… Nettopp det at vi kan gjøre bra ting med ord, gjør også at vi kan ødelegge. Men DU skriver og gjør bare fine ting med ordene dine 🙂 Herlig dikt 🙂

  4. Nydelig dikt…. 😀 Det har sjelden noen hensikt å gjøre et annet menneske til sin “fiende”. Like fullt kan man oppdage at det er noen relasjoner som ikke fungerer lenger. Da er det like greit å si takk for følget – i alle fall for en periode. Gjelder dette nære familiemedlemmer, så er det ekstra vanskelig.
   Når vi treffer nye mennesker, klarer de fleste av oss å vise bare den “Pene” siden…. en stund… Når et vennskap eller et kjæresteforhold blir tettere, kommer imidlertid de mindre heldige sidene også fram. De relasjonene som har tålt denne “nedturen”, blir gjerne enda tettere og bedre etterpå. 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg