Veien mot verden..

Verden har definitivt ikke blitt mindre med årene, avstandene har heller ikke blitt mindre. Meter og kilometer og mil er rimelig like lange som de har vært i årtusener. Men kommunikasjons metodene har jo endret seg dramatisk gjennom de siste 40 til 50 årene.


Nå er jeg jo veldig spent på hvordan utviklingen vil bli tegnet videre fremover. Men det slipper jo vi som har opplevd en teknologisk revolusjon å tenke på. Men ennå er det jo mange i dette landet som ikke har noe forhold til avstander i vårt eget land. Ta en titt på dette kartet, da får i alle fall jeg noen aha opplevelser.

Og midt i denne vakre landsdelen (ja det må da være lov med litt patriotisme,,) ble det bygd en fabrikk som ble åpnet i 1972. Og den har bidratt til utbygginga av en vesentlig del av det telefon nettet vi har i Norge i dag. De største optimister regnet med at den ville ha en levetid på knappe 10 år. Men idag, 43 år etter er det flere ansatte i fabrikken enn det noen gang har vært.

Den produserte telefonkabler som ble gravd ned i bakken eller hengt opp i telefonstolper over det ganske land. Men den utbygginga ville jo ta slutt før eller siden. Men da fikk noen en lys i idè – bokstavelig talt.

Nå er det sikkert mange ansatte i fabrikken, og utenom som vil grine på nesa av dette bildet av Fiberteknologien. Men det får våge seg, dette er såvisst ikke et høyteknologisk blogg innlegg. Optisk fiber brukes i dag i en rekke avanserte bruksområder for kabel, og i all hovedsak under vann. Både innen olje- og gass industrien og ikke minst kommunikasjon.


Jeg sakser følgende fra Internett: “Internett har hatt en enorm økning i antall brukere siden World Wide Web ble lansert i 1991. I 1995 lå antallet brukere på ca. 30 millioner på verdensbasis. I 2000 hadde dette økt til 250 millioner og innen utgangen av 2010 hadde antallet nettbrukere økt til 2,08 milliarder (57 % av dem i utviklingsland).Det landet som lenge hadde størst antall brukere var USA. Sommeren 2008 ble de imidlertid forbigått av Kina som ble registrert med 253 millioner brukere (mot USAs 223 millioner brukere). USA hadde imidlertid en større andel av befolkningen på nett enn Kina (71 % i USA mot 19% i Kina).”

Når kabel skal transporteres og legges i sjø og hav så er det vel rimelig sannsynlig at det er greit å bruke båt, og gjerne spesialskip som er bygd for formålet. Da fabrikken jeg har nevnt ble bygd i 1972 var det ingen som tenkte på “kabel i vann” og dermed så havnet fabrikken i en furuskog 4 km unna fjorden. En sånn avstand over land kan faktisk bli en større utfordring enn tilgangen til hele verden via sjøveien.


Jeg skal la meg friste til å si mye om begrepet “Bredbånd”. Men det er et ordtak som heter: “Kjært barn har mange navn”. Jeg fristes til å endre det til “Kjært navn har mange barn”, og sakser bare en liten setning fra det samme Internett: “Fiber hele veien inn til brukeren gir nær ubegrenset nettkapasitet og er den aksessteknologien som er aller best dimensjonert for framtiden. Med den stadig økende nettbruken, garanteres det at fiber skal kunne takle enhver økning i datatrafikk i framtiden.”

Når veien mot verden er 4 km, så gjør man det umulige mulige og bygger en høyteknologisk og underjordisk bane med avansert fremtrekksteknologi.

Men det må jo være litt luftekanaler og rømningsveier, for det er faktisk mulig å gå innvendig i transportbanen. Men nå gjør jo veier og fjell det sånn at det siste partiet må over bakkenivå.

Men frem kommer kabelen, til en ny og topp moderne utskipningskai. Som akkurat nå er smekkfull med flere 100 km med fiber sjøkabel.

Her blir fiber sjøkabel prosjektet kveilet og ferdig stilt før kabelskipet kommer og alt blir lastet ombord i en kontinuerlig prosess. Så blir det transportert ut i den store verden

Og du som har lest dette blogg innlegget, kan være sikker på at du har vært på Internett via kabler levert fra denne fabrikken. Men avstander blir som sagt ikke mindre, det er bare nærheten som blir større.

 

Delvis Copyright: Jan E. Håkonsen

 

 

 

 

 

 

6 kommentarer
  1. Broren min er personalsjef for en egen avdeling i Rognan:-) Med denne teknologien 🙂 Spennende å lese det du skriver om dette. Klart du skal være litt patriot 🙂 Ha en fin lørdag 🙂

  2. Det er imponerende hva mennesket har klart å finne opp…. Alt er vel ikke av det gode, men det er klart at mange av oppfinnelsene har gjort hverdagen enklere for oss. En verden uten datateknologi ville vel fortone seg som ganske håpløs for oss som lever i Norge i dag. Hvis alt kollapset, så ville vi plutselig oppleve at det var mange av de dagligdagse gjøremålene som ikke kunne gjennomføres. Sjøl har jeg mer enn nok med å lære meg å BRUKE teknologien………. Tenk at det er “plass” til så mange fylker i Nordland. Jeg har ikke vært mye i Nord-Norge. Søstra mi bodde i Troms i noen år, men etter at hun og mannen flyttet sørover for mange år siden, har jeg knapt nok vært nord for Trondheim.

  3. karidansen: Ja den teknologiske utviklingen har jo bare rast avgårde. Og det nytter ikke å bremse den heller. Man får henge på til man blir kasta av i en sving et sted der fremme 😀 Så får vi ha det så moro som vi kan til det skjer 😀 Ha en fin kveld

  4. Ja, det er rart å tenke på, at da jeg var liten, var vi en av få som hadde telefon i det hele tatt. Og ungene mine klarer ikke helt å se for seg at det ikke fantes PC og internett i ethvert hus 😉 Så tidene har virkelig forandret seg. Det må man bare si 🙂 Spennende er det jo også, ikke bare forenklende i mange tilfeller 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg