Lusefri herlighet, fra rogn til mat :)

Man trenger ikke vær stor for å være lykkelig, men man trenger å være lykkelig for å vokse. I alle fall når det gjelder næringsvirksomhet.

Og har man gode venner og småkjærester innen samme næring, så burde jo det bli virkelighet. Og det er jo det vi kan se her inne i fjorden, og til og med på yttersida av imponerende Saltstraumen.

Det er en helt spesiell fjord inn mot der jeg bor, og det er en passasje inn som har gitt ærefrykt  til alle i i utallige år hundrer…  Saltstraumen.. en av verdens sterkeste malstrømmer…


Og det har sine fordeler når det skal skapes av havets verdier.. for du må ha bra dårlig ”haill” om du ikke får fisk der. Men det var ikke det jeg skulle skrive om,, det var jo om “Det lusefrie miljøvennlige nærings eventyret i selve fjorden.”.


Det begynte for mange år siden, med smoltproduksjon. Altså,, at noen tok sjansen på å etablere en virksomhet som klekte ut rogn til sånne bittesmå baby fisker. Og det gjorde de i ei elv i en sidedal her. Og den elva er ganske så spesiell for den har et unikt og temperert vann siden det renner gjennom kalkholdig fjell.


Men i dag er det et hypermoderne smolt anlegg der. Med verdens mest avanserte renseteknologi. Det er imponerende å se.Det er jo en selvfølge at anlegget må ha utslippstillatelse. Med de miljøsertifiseringer bedriften har og de investeringer som er gjort, så må det varme hvert hjerte med fokus på miljø.


Ikke prøv å si noe annet, enn at dette er vakkert. Men du kan lese mer her på hjemmesida til Edelfarm .. og det er edelt,, blankpusset sølv fra de som startet det og så utrolig godt ivaretatt.


Det er investert og skapt en aktivitet langs fjorden som veldig få trodde var mulig… Men når nye investeringer blir realisert så stiller folk opp…. og mitt kjære Mannskor tar båt til og med.. bare SE

ll
Og på hedersplassen står de som skal ha all ære.. til og med avgåtte fiskeriminister..

Men det er ikke bare dette som er unikt. Det er det helt spesielle samarbeidet i denne næringskjeden. Som omfatter fem store kommuner. Her er det etablert en næringsaktivitet som bygger opp hverandre. Fra stamfisk til ferdige produkter for salg i butikk. Det er rett og slett et eventyr.

Les bare her hva dette omfatter.. og jeg er ikke sikker på at hjemmesiden er helt ajour… Salten Aqua..


Men med sine helt spesielle forhold her, så eksisterer det ikke lakselus, det har ikke vær rømming fra anleggene. Jeg er patriot, så klart. Men jeg har sans og respekt for de seriøse og dyktige. Dette står det respekt av og som fortjener å få vokse og utvikle seg videre.

Gratulerer med en fantastisk jobb og all mulig lykke til videre 🙂

 

 

 

 

 

10 kommentarer

Siste innlegg