Veien mot verden…

Jeg har blogget flere ganger om min kjære arbeidsplass, Nexans. Som ble etablert her i bygda i 1972, for å produsere enkle kobberkabler for Det Norske Televerk. Kabler for å grave ned i jorden elle henges opp i telefonstolper. Derfor var det sikkert naturlig at fabrikken ble liggende ved jernbanen og 4 km fra fjorden.


Men nå er det helt andre kabeltyper, kompliserte produkter innen Olje&Gass og ikke minst ekstremt lange fiberoptiske kabler. Som kveiles i store kveiler til det kommer et fartøy og spoler kabelen om bord og frakter den ut i den store verden.


Og det er ingen tvil om at det unike transportsystemet ble den “Veien mot Verden” som fabrikken trengte for å overleve. Så den dramatiske omstillingen som ble gjort over år kan alle ansatte være stolte av.


Kabelen trekkes frem gjennom et datastyrt trekkesystem og for det meste under jorda, men går over jorda det siste stykket ned mot kaia. Og her kommer ikke hvem som helst inn mens lasting pågår. Det er ekstremt strenge regler med ei ISPS kai.


Det er utrolig moro å følge med. Aktiviteten blir så synlig og gir positive impulser i lokalmiljøet. Og det er ikke små båter som kommer inn fjorden med jevne mellomrom. Måtte det bare komme mange store prosjekter på løpende bånd, bokstavelig talt.


Lykke til med fremtiden og alle utfordringer, peis på 😀

Alle bilder er mine 🙂

12 kommentarer

Siste innlegg