Vensmoen 100 år

Jeg har blogget flere ganger om Vensmoen, som snart fyller 100 år. Og dette er andre innlegget som jeg legger ut i reprise.

Bygningene på Vensmoen har vært i funksjon i snart 100 år innen helse og sosial. Vensmoen er et begrep for mange generasjoner over det ganske land. Både i sin tid som tuberkulose hjem og som HVPU institusjon. Et kommunalt eid foretak, Vensmoen Eiendom drifter området. Og på siste kommunestyremøte ble det enstemmig vedtatt grønt lys for å bygge et nærvarme anlegg basert på jordvarme. Se det tidligere innlegg om dette.. HER


Uten dette vedtaket er det en kjensgjerning at en 100 årig historie ville endt sine dager. Og det ville vært en tragedie rett og slett. Og det er faktisk en tragedie at mange har meninger om Vensmoen, som er fullstendig historieløse og uten reell kunnskap. 


Dette er en del av de lokaliteter som er avsatt til å etablere et museum. Det er gjort en formidabel innsats og i stor grad på dugnad for å realisere dette prosjektet. Det vil bli landets fineste dokumentasjon på den omfattende historien om tuberkulose tida. 


Her er et av mange rom som begynner å bli ferdig.


I denne delen vil det bli rom for undervisning om historien for skoleklasser og andre grupper.  Og det er mye som er tatt vare på ..Her er så mye spennende at en amtørfotograf går jo fullstendig amok…


En babyvekt også ja,,,, 


Og her litt om hva det handlet om i tuberkulose tida…


Selvsagt hadde de egen radiostasjon på Vensmoen..


Og årsberetninger for alle årene er behørig tatt vare på…Og hver liter melk som ble levert av bøndene i bygda ble nøyaktig bokført..Og til og med menyen for hver eneste dag er dokumentert. 

Jeg håper hver eneste Saltdaling tar seg en tur innom museet når det åpner til neste år. Vi skal være mer en stolte over å ha et så prektig historisk bygg i vår vakre bygd.Men det er ingen utslitt 100 åring det er snakk om.. tvert i mot. I disse moderne og herlig lokalene burde det ha krydd av et bredt spekter av helse- og sosialfaglige miljøer. Det er en viktig del av vår historie, og burde være det i en ny æra også.

Besøk gjerne facebook sida til “Vensmoen snart 100 år” – klikk HER

 

10 kommentarer
  1. Oj, der var det mange skatter!! Vet du om de også har dukene som ble laget der. Fargerike duker som er knyttet sammen. Det var en sånn min bestefar laget når han var der. 🙂 Kjekt å se bilder derfra:)

  2. Spennende med et slikt sted :))..mamma hadde faktisk tuberkulose det året eldste sønn her ble født, for 33 år siden, så han fikk vaksine med en gang han ble født…
   Så de” luftige” bildene i forrige innlegg også :)) Fin morgendag til deg :))

  3. Det var en fin hundreåring! Jeg elsker historie.. Når man går rundt på slike plasser, så bruker jeg å fundere å tenke på hva vegger og omgivelser har sett gjennom alle tider.. Som det sies; Hvis vegger kunne snakke… 🙂
   Ha en flott dag videre!!

  4. Har aldri vært på Vensmoen, men har ofte hørt OM Vensmoen. Jeg har lyst å besøke det stedet der så mange skjebner utspilte seg – det er i så måte en historisk og verneverdig plass. Med dyp respekt for menneskene som har tilbrakt sin tid der av ulike grunner. Håper å kunne være tilstede den 1. august.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg