I døra mot fremtiden…

Det er ikke tvil om at det er delte meninger om oppdrettsnæringa. La det heller ikke være noen tvil om, at uten at noen satser – blir det ingen utvikling. Og uten utvikling, blir det stagnasjon.

Jeg tør påstå at de lokale lakseoppdrettere i Skjerstadfjorden “Står i døra mot Fremtiden”.

Jeg skal ikke dra sammenligninger for langt, Men bare minne om utviklingen i Rana samfunnet, fra “Rødrøyken” innhyllet hele samfunnet, til det samfunnet det er i dag. Og ikke minst alt det positive på og utenfor Helgelandskysten, relatert til Olje&Gass.

Saltdal er jo viden kjent for sine tradisjoner innen båtbygging. Nå lørdag møttes gammelt og nytt.

Nå blir det nok feil å kalle denne blå farkosten for en båt. Men jeg syns ikke begrepet “Flåte” høres helt riktig ut heller. Men den ruver…

Det ER jo en flåte i følge fagfolket, en forflåte til og med. Her ser man “Tank dekket”. I bakgrunnen ligger Rognan Hotell, og beskuer farkosten med ærefrykt.

Det er ikke lenge siden Edelfarm hadde sin forrige dåp fremfor hotellet. Vil du lese det, så klikk HER

For det var nemlig det som hadde fått Hornorkestret ut på tur, ikke bare tanken på 17. mai.

Her holder styreleder i Edelfarm en presentasjon av Dåpsbarnet “Brage”, og det blir ingen dåp uten Gudmor. Så med Hornmusikk og Bunad, begynte det virkelig å ligne på 17. mai.

Men, båt eller flåte – med Champagne skal det skje… på en – to – tre… Selvsagt har alle aktører i denne praktfulle farkosten også fått navnet sitt på plass.

Det var mange skuelystne til stede, og de aller fleste ventet på å få ta farkosten i nærmere øyensyn.

Jeg tok selvsagt turen ombord, og bare se her. Her er et lite innblikk gjennom noen bilder. Nå skal jo ikke denne farkosten ligge ved kaia i sentrum, men ankret opp ute ved oppdrettsanleggene.

Men det er litt moro å se de gamle Brygger og Sliper i bakgrunnen, som sikkert “tenker” sitt når de skuer mot dette praktfulle byggverket.

Men det mest fantastiske er kontrollrommet, hjernen i farkosten. Her kan absolutt alt overvåkes og optimaliseres. En formidabel utvikling, fra begynnelsen når foringa foregikk med ausekar fra robåt.

Selv denne båten begynner å bli avlegs. Hele anlegget driftes og styres gjennom en landstrømskbel, som er produsert på Nexans sin fabrikk på Rognan. I bakgrunnen kan man skimte Rognan Industrikai som er under utvidelse. 

Så her går Industri og Aquakultur hånd i hånd. Dette må glede bygdas ordfører, som her overrekker blomster og gratulasjoner til styreleder i Edeldfarm.

Jeg slutter meg til rekken av gratulanter. Hjertelig lykke til på veien mot fremtiden. 

 

#edelfarm #wenberg #saltenaqua #oppdrettesnæring #steinsvik #skjerstadfjorden #fauskekommune #saltdalkommune #aquakultur #bodønu #saltenposten #an #laks 

12 kommentarer
  1. frodith: Prøver og prøver.. det man er glad i er lettere å snakke om 🙂 Og får fnatt av alle som bruker tid på negativ fokus på det aller meste 🙂

  2. Så spennende! Jammen skjer det endel i bygda di! Får lissom ikke med meg slike ting her, syns det er mye jamsing i politikken her, og ting tar tid….. Moro å se og lese om dette! Klem 🙂

  3. Har ikke satt meg så inn i det med oppdrettsnæring..men utvikling og arbeidsplasser er viktig, og hos dere er det vel “sjølivet”som står sentralt.. 🙂 Flott innlegg med mange fine bilder . og det så jo ærverdig ut i den dåpen..med bunader , blomster, musikk og til og med Champagne..men den gikk vel i sjøen :))

  4. annebe: Kommunen er faktisk en ganske stor industrikommune, og har stor kompetanse innen helse og omsorg. Mye grunnet tiden med sentralinstitusjon innen HVPU. Men båtbyggertradisjonen sto jo veldig sterkt 😀

  5. Wow. Det var virkelig litt av en flåte, eller båt. Viktig med utvikling, helt klart. Flott innlegg, og en vakker dåp. Bare synd ingen fikk drikke boblene, eller åpne flasken, tenkte nå jeg , hehe 😀

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg