Den glemte armè.

De såkalte “Norske Polititropper” i Sverige under krigen, er med rette blitt kalt “Den Glemte Armè”. Min far fortalte omtrent ingenting fra den tiden han rømte over til Sverige under krigen, og hva som skjedde i årene etter. Når han på sine gamle dager, fikk medaljen og diplomet ovenfor, så var det heller bitterhet, en glede å spore. 

Han var en stolt og ærekjær mann, min gamle far. Men har var neppe den eneste som var bitter over fortielsen av Polititroppenes eksistens, som varte i mange tiår etter krigen.

 

Ta deg gjerne tid til å høre dette innslaget som ble sendt på NRK i 2015 – klikk HER

Andre del av denne reportasjen på NRK kan du høre ved å klikke HER

Jeg vet ikke om dette er et bilde fra den tiden, men jeg tror det. Om det er noen som kjenner igjen personer, så hadde det vært flott.

Dette er bilder som har dukket opp i ryddinga etter min mamma og pappa. Jeg bare antar at dette er fra en av de treningsleirene som ble bygd opp i Sverige.

Jeg fant også en notisbok, som har funget som “Tjenestebok”. Der er det navn og noe info om en rekke personer, datert fra 1944 -. 45. På Wikipedia finner jeg “Voxna” nevnt som Utdannings-/trenings sted for Ingeniørenheten.

Jeg legger bare ut noen bilder jeg tror har sammenheng med dette. Det er “bilder tatt av bilder”, så kvaliteten er deretter.

Det er staute karer. Min far står fremst helt til høyre. 

Her er min far i midten, med noe jeg er usikker på hva kan være. Jeg skal ikke utbrodere de historiske fakta. De to innslagene fra NRK forteller sitt. Det står at de ikke vil være tilgjengelig etter 2021. Jeg har en del andre bilder jeg også tror har tilknytning til Polititroppene i Sverige under krigen. Så ta kontakt om du er interessert 🙂 

#polititroppeneisverige #denglemtearme #andreverdenskrig #polititroppene #frigjoringaavfinnmark

 

8 kommentarer
  1. Det blir snakket mye om krigen her i Norge, og hvordan tilstandene var her under krigen. At det var polititropper i Sverige har jeg ikke hørt om, så det var veldig spennende å lese om. For en skatt det er å ha tilgang på slike bilder 😊

   1. Polititroppene var soldater og andre som rømte til Sverige. I det skjulte ble det bygd opp treningsleire (noe som var i strid med nøytraliteten til Sverige). De deltok allerede i november i 1944 under frigjøringa av Finnmark, sammen med russerne. De bidro også i hele landet i det kaoset som oppstod etter freden i mai 45.

  2. Selv om jeg vokste opp i en generasjonsbolig med besteforeldre som med seg en del av krigen, og vi ble foret med historier fra disse årene fra vi var helt små, visste heller ikke jeg annet om dette enn at det fra svenskenes side ble utvist betydelig mer velvilje de siste årene, og at det ble gitt visse tillatelser hva militær aktivitet angår. Men at det fantes denne betegnelsen, og at det var såpass omfattende, visste jeg derimot ikke..
   – Men samtidig var -og er jo dette med svenskene en rimelig ambivalent greie, da det motsatte jo i stor grad var tilfelle i tiden før det snudde. -Og det er dette med at de i vesentlig grad ‘bøyde seg etter vinden’, for å si det slik, som iallefall gjorde at de i allefall i min familie og ganske mange andre, rett og slett bare ble sett som feige. – Så kanskje iallefall noe av forklaringen på horfor dette her i så stor grad er blitt utelatt fra historiebøkene ligger her?..

   1. Det er veldig vanskelig å si, eller finne noen gode forklaringer. Men jeg kan gjette at i nordområdene var jo russerne en svært god alliert under frigjøringa av Finnmark og sørover i landsdelen. Der deltok Polititroppene med min far. Politisk var det lite ønskelig at russerne skulle delta. Men de trakk seg rolig tilbake når tyskerne var nedkjempet og rømte sørover i landet med “den brente jords taktikk”. Ikke lenge etter krigen ble jo alt av minnesmerker, krigskirkegårder ++ etter russerne. Det var nok voldsomt med følelser i kaoset etter krigen, også i forhold til svenskene som skulle være nøytrale. Så man skal vel være forsiktige i antagelser og meninger 🙂 Tusen takk for et flott innspill 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg