Den grusomme minners brann

l

For akkurat 40 år siden, brant hele Rognan sentrum ned. Mitt barndoms sentrum var i løpet av et par timers eksplosiv brann lagg fullstendig i ruiner. 

Det aller meste du ser på dette bildet forsvant, og tillegg ganske mye av bygninger du ikke ser til venstre. Begge bildene av gamle Rognan er lånt fra Saltdal Før og Nå.

Slik så det ut den gang jeg gikk i kortbukser og ikke tenkte tanken på å bli en gammel mann. Men da brannen brøt ut, var min kjære og jeg gift og hadde fått våre to sønner. 

Brannmannskapet hadde en håpløs jobb mot det inferno som oppstod. Dette bildet er tatt av Magne Moen og distribuert av Bengt Arne Sundsfjord på “Saltdal Før og Nå”.

Her er et glimt fra Havna, forbi hotellet som kom noen år etter brannen, og mot “Rognanbryggene” som overlevde brannen. Men sentrum gjenoppstod, som et bilfritt flott sentrum. Det var en tragedie når det brant. Men hvem vet hvordan Rognan Sentrum ville vært om brannen ikke hadde skjedd 🙂

En annen dag skal jeg ta dere med på en rundtur i sentrum. Her er bare et lite glimt fra folkelivet da årets juletre ble tent. 

Det kan godt være fyr i peis og ovner i denne vinters tid, men slett ikke der vi ikke ønsker det. Så jeg minner samtidig om brann/røyk varslere.

21 kommentarer

Siste innlegg