En evig kamp…

Nytter det å sloss mot overmakta?

Det MÅ bare nytte når saken er som viktigst.

Kampen for å beholde og utvikle vår videregående skole ER viktig.

Det er grunnsteinen i lokalsamfunnet.

Under er mitt leserinnlegg fra 5 juli.

Etter det er et blogginnlegg om samme sak.

Som viser at dette er en evig kamp.

Følg gjerne denne Facebookgruppa –

Nei til sentralisering av videregående skole

Stein til byrden fra Nordlands fylkeskommune

Jan Erling Håkonsen, pensjonist, tidligere plassjef Nexans, Rognan
05.07.21 09:34

LESERBREVDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Atter en gang angripes den videregående skolestrukturen i Saltdal kommune. Ikke fordi det mangler søkere til klasser innen TIP. Ungdommer som både ønsker og er motiverte for denne utdannelsen, og på denne skolen. Elever som det lokale næringslivet trygler etter, og garanterer læreplasser for.

Nei da. Her er ikke slike faktorer viktig. Det er mye viktigere at de folkevalgte får legge puslespill, fylle hull i andre klasser, ved andre skoler. Grunnsteinen i lokalmiljøet har vært rokket og rikket på med jevne mellomrom. Vi som har jobbet for å utvikle industri og næringsliv, sjokkeres gang på gang. Antakelig er det vi som er tunglærte. Som ikke skjønner at dette skal være gjenstand for en evig kamp.

Jeg har mye godt å si om politisk og administrativ støtte, når det gjelder support på infrastruktur. Når det gjelder den evige kampen for å beholde/utvikle vår videregående skole, er det helt andre superlativer som romsterer i mitt hode.

Jeg kan forsikre om at det slett ikke er enkelt å drive industriutvikling i Norge. Internasjonal konkurranse er knallhard. Det å være tilknyttet selskaper med utenlandske eiere, har sine egne og krevende utfordringer. Det er ikke enkelt å fortelle eiere at man dessverre ikke får tak i arbeidskraft, fordi våre regionale politikere har eksportert ungdommene ut av distriktet.

Det mangler ikke på negative rapporter om befolkningsutviklingen i nord. Tror man det blir lettere å få tilflytning av folk, gjennom nedbygging grunnpilarer som den videregående skole. For å si det på nordnorsk: «Det er å gå med ræva først inn i Fremtiden»!

Skal vi gjøre distriktene attraktive, så kreves det offensive politiske grep. Da må man lytte til de som lever med og i en internasjonal konkurranse, og som vet hva som kreves.

Da nytter det ikke å si at man skjønner frustrasjonen i næringslivet, men vi kan ikke gjøre noe med det.

Blogginnlegg fra 2019.

Hva er det som bærer et lokalsamfunn fremover, og som er grunnlaget for vektst og utvikling. Jo det er kompetanse, og gode muligheter til å skaffe seg det. Skole frem til ungdomsskolen har vel de aller fleste kommuner. Men videregående varierer nok, og lever ofte i en “jojo tilværelse”.

Jeg er utrolig stolt av vår videregående skole, og har hatt mye og flott kontakt med den i jobben min gjennom masser av år. Gjennom tider med skiftende rektorer, så har det vært den samme visjonære tankegangen og evne til omstilling. Du kan klikke deg rett inn på Faceboksiden til skolen HER

Men det har samtidig vært en evigvarende kamp gjennom mange år. En kamp mot kortsiktig tankegang og beslutninger på fylkesnivå. En kamp for å forsikre Nexans/eiere i Norge og Paris, om at tilgangen på kompetanse var god. En kamp for å sikre rammebetingelser som forsvarte videre investeringer på Rognan. 


Så sant som det er skrevet på veggen i inngangspartiet på skolen. Noe er mer fargerikt enn annet. Det er i høyeste grad Saltdal Videregående skole.

De var av de første med kompetanse innen Dysleksi, de er kvalifisert innen Helse&trivsel, de har en gjennomføringsgrad på toppnivå. OG – merk dere dette, en tilnærmet 100% garanti for lærlingeplasser.

Dessverre forsvant Blomsterdekoratørlinja. Her hadde Saltdal Videregående skole gjort en fantastisk jobb, med tilrettelegging og kompetanse. Og ikke minst profilert tilbudet i hele området tilbudet gikk til, det meste av NordNorge. Men når det skal høstes av innsatsen, da er det takk og farvel fra våre fylkespolitikere. 

Index Nordland sier vi må satse på kompetanse, vi må satse på å beholde ungdommen og øke tilveksten. Når kompetanse skal rekrutteres utenfra, er det en rekke andre faktorer enn lønn det legges vekt på. Et av de primære er – “Hva finnes av skoletilbud på stedet.”  Index Nordland sier også at det må investeres i Nordland!

Og det gjøres i Saltdal! Men nå stenger fylket TIP tilbudet på Saltdal Videregående skole. Saltdal er en av de største industrikommuner i Nordland. Til høsten “mangler” to elever for å fylle en klasse. Mens “ALLE” vet at skolen er unik i å sette sammen tverrfaglig undervisning. 

Kjære fylkespolitikere. Dere fjerner ikke et tilbud eller en klasse. Dere fjerner stein for stein i grunnmuren til et Lokalsamfunn, der industri og verdiskapning har vært i fokus i lange tider. 

#saltdalvideregåendeskole #svs #nfk #nordlandfylke #saltdalkommune #tip #teknikkogindustriellproduksjon #edelfarm #saltenaqua #dragefossen #nexans #saltdalshytta #hepro #vevalplast #saltdalverft

12 kommentarer

Siste innlegg