Når grunnmuren i lokalsamfunnet raseres…

Hva er det som bærer et lokalsamfunn fremover, og som er grunnlaget for vektst og utvikling. Jo det er kompetanse, og gode muligheter til å skaffe seg det. Skole frem til ungdomsskolen har vel de aller fleste kommuner. Men videregående varierer nok, og lever ofte i en “jojo tilværelse”.

Jeg er utrolig stolt av vår videregående skole, og har hatt mye og flott kontakt med den i jobben min gjennom masser av år. Gjennom tider med skiftende rektorer, så har det vært den samme visjonære tankegangen og evne til omstilling. Du kan klikke deg rett inn på Faceboksiden til skolen HER

Men det har samtidig vært en evigvarende kamp gjennom mange år. En kamp mot kortsiktig tankegang og beslutninger på fylkesnivå. En kamp for å forsikre Nexans/eiere i Norge og Paris, om at tilgangen på kompetanse var god. En kamp for å sikre rammebetingelser som forsvarte videre investeringer på Rognan. 


Så sant som det er skrevet på veggen i inngangspartiet på skolen. Noe er mer fargerikt enn annet. Det er i høyeste grad Saltdal Videregående skole.

De var av de første med kompetanse innen Dysleksi, de er kvalifisert innen Helse&trivsel, de har en gjennomføringsgrad på toppnivå. OG – merk dere dette, en tilnærmet 100% garanti for lærlingeplasser.

Dessverre forsvant Blomsterdekoratørlinja. Her hadde Saltdal Videregående skole gjort en fantastisk jobb, med tilrettelegging og kompetanse. Og ikke minst profilert tilbudet i hele området tilbudet gikk til, det meste av NordNorge. Men når det skal høstes av innsatsen, da er det takk og farvel fra våre fylkespolitikere. 

Index Nordland sier vi må satse på kompetanse, vi må satse på å beholde ungdommen og øke tilveksten. Når kompetanse skal rekrutteres utenfra, er det en rekke andre faktorer enn lønn det legges vekt på. Et av de primære er – “Hva finnes av skoletilbud på stedet.”  Index Nordland sier også at det må investeres i Nordland!

Og det gjøres i Saltdal! Men nå stenger fylket TIP tilbudet på Saltdal Videregående skole. Saltdal er en av de største industrikommuner i Nordland. Til høsten “mangler” to elever for å fylle en klasse. Mens “ALLE” vet at skolen er unik i å sette sammen tverrfaglig undervisning. 

Kjære fylkespolitikere. Dere fjerner ikke et tilbud eller en klasse. Dere fjerner stein for stein i grunnmuren til et Lokalsamfunn, der industri og verdiskapning har vært i fokus i lange tider. 

#saltdalvideregåendeskole #svs #nfk #nordlandfylke #saltdalkommune #tip #teknikkogindustriellproduksjon #edelfarm #saltenaqua #dragefossen #nexans #saltdalshytta #hepro #vevalplast #saltdalverft

 

15 kommentarer
  1. Jeg er lokal- og fylkespolitiker. Forrige uke var jeg på et møte med NHO og deres medlemsbedrifter her i distriktet. (Ikke Nordland, men Bilen fylke og fagre Ringerike). En av de tingene disse næringslivstoppene var opptatt av var hva vi politikerne tenkte om utdanning. Jeg sa, og mener at videregående skoler og høgskoler må samarbeide tettere med næringslivet, slik at det utdannes folk med den kompetansen næringslivet trenger.
   Det virket som de var sjokkerte over at en politiker kunne tenke så praktisk. Jeg sa at jeg ønsket ungdommen skulle få arbeid etter endt utdanning. Og at det måtte være viktigere enn å utdanne mennesker til arbeidsledighet, selv om faget hadde stor søkning.
   Jeg har tre barn i 20 åra. Alle tre er såkalte drop-out av en skole de mener ikke fungere slik den bør. Alle tre er i faste jobber i dag. Kanskje har de ikke utdanninger snobbete bestemødre kan skryte av, men de er økonomisk uavhengige og klarer seg greit. De har nok heller ikke de jobbene de drømte om da de var yngre, men de har yrker som næringslivet trenger. Det er kanskje like viktig.

   1. Jeg har jo vært leder for en industribedrift på stedet med rundt 200 ansatte, og også vært sentral både i LO og NHO. Dette samarbeidet skole og næringsliv har vi jobbet med i masser av år. Og det funker. Skolen vår har ekstremt gode resulteter på gjennomføring av studier og oppnådt lærekontrakt innen yrkesfag. Utrolig bra å høre dine synspunkter,, og lykke til 🙂

  2. Det der viser seg alle steder, kommunepolitikerne aner ikke hva de holder på med, og de skader mer enn de heler. Dessverre. De burde såvisst hatt utdannelse for å være politiker synes jeg, så kanskje de hadde skjønt hva som skal til for et velfungerende samfunn?
   Leit å lese at de kutter så mange tilbud i den videregående skolen hos dere. Virkelig trist altså. Og hva så om det mangler 2 elever til å fylle en klasse? Jeg fatter det ikke.
   Godt skrevet, og bra å rette oppmerksomheten mot den urettferdigheten som foregår.

  3. Bra innlegg. Trist når man ser det går feile veien. Håper noen får snudd skuta etterhvert. Viktig å skrive om dette, for det blir ofte fanget opp av de rette, ser du allerede hadde en innom 🙂 Håper det blir en “snakkis”

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg