10 år – det skulle bli så mye mer..

Slik var overskriften i daværende Nordlandsposten, lørdag 19 juni 1982. 10 år tidligere, ble produksjonen flyttet fra Økern i Oslo, og inn i nye og funksjonelle produksjonslokaler på Rognan. På den tiden var Standard Telefon og Kabelfabrikk, en av Oslo’s største industriarbeidsplasser, med over 4000 ansatte. Flyttingen av Telekabelproduksjonen til Rognan, var et ledd i utbyggingen av telefonnettet i Norge, og hadde politisk backup på mange nivå.

De største optimistene, kalkulerte med en “levetid” til fabrikken på ca 10 år. Det Norske Televerket som var eneste kunde i begynnelsen, var en av de første offentlige selskaper, som begynte å tenke markedsøkonomisk og internasjonal konkurranse. De ansatte fryktet konsekvensene av dette. Det er bare noen få som vet om den formidable lobbyvirksomheten Bedrifsklubben gjennomførte i denne perioden, med full støtte fra ledelsen. Jeg har lyst å nevne to personer i den forbindelsen, Gunnar Nordås og Anders Hansvold. Det er sikkert mange andre som kunne vært nevnt. 

Det var ekstremt viktig å beholde hjemmemarkedet, inntil nye produkter og markeder var på plass. Det skulle være “Brua” mellom det gamle og det nye, og ble av innvidde kalt “Bridging”. Det klarte vi, det er dagens aktivitet – 37 år etterpå et bevis på.

Jeg aner ikke hva bedriften betyr, rent økonomisk for lokalsamfunnet i dag. Men jeg har en sterk følelse av at det ikke er noe mindre enn i 1982.

Her er utsagnet fra to av de daværende ledere på Rognan. Det var et ekstremt tillitsfullt samspill mellom ledelsen og bedriftsklubben i denne kritiske perioden. 

Dyktige og fremsynte ledere, med sterk tilhørighet, har en enorm betydning. Og de fikk rett i sine ord, og vel så det !

Et kjennetegn gjennom bedriftens snart 50 årige historie, er at det aldri har vært streik der. Rent bortsett fra noen politiske streiker mot regjering. Siden jeg fant disse utklippene, så ble jeg fristet til å mimre litt 😀 Du kan lese litt mer om bedriften i mitt hjerte – HER og HER

 

Lykke til videre.

#nexans #nordnorge #saltdalkommune #industri #fellesforbundet #nho #nhonordland

10 kommentarer

Siste innlegg