Ja, han Sylte, er jo en mild form for nordnorske uttrykk. Min kjære kom jo rett fra Husmorskolen da vi flyttet sammen og giftet oss. Første jula i egen leilighet i Asker, så måtte det selvfølgelig lages sylte. Men DA av hodet på grisen, som var det vanlige. Min kjære var eksperten, men gravid som hun var, så tålte hun ikke lukta. Så hun sto så langt unna som hun kunne og ropte instruksjoner, mens jeg sleit med den sleipe elendigheta så svetten og bainnskapen fløt om hverandre. Men vi fortsatte, både med ekteskap og sylte. Men etterhvert så har tynnribba overtatt hovedrollen.
I går bar det til med Sylte laging. To stykker til og med, siden en skal bli med sørover til vår sønn og familie der nede. Dette er også en grei måte å si takk og farvel til gamle (men rene da…) “kopphanduker” som vi sier her oppe. Vi synes det er både artig og viktig å holde på noen tradisjoner, så vi lagde jo lammerull her om dagen. De som har lyst å lese om det, kan klikke seg inn HER.
Når bein og bruske er skjært ut av ribba, så er det klart for å koke den. Her dufter det nellikk og laurbær. En ulempe er jo at det aller meste av ribbe som selges er ferdig “rutet”. Men det går bra likevel.
Når ribba er kokt (ikke overkokt), så skjæres svortoppen av og legges i bunnen i forma, og så kutter vi ribba i skiver.
Krydring og legging lagvis holder jeg meg unna, og lar eksperten ha kontroll med. Men det er herlige dufter av allehånde og nellik. Litt salt og pepper og gelatinpulver må også til. Så er det å “pakke” så tett som mulig.
Når alt er på plass, så knytes kledet og da er det klart for et oppkok i en ny lake.
Denne gangen skal den bare koke sammen, et lite oppkok en liten halvtime. Mens man nyter den herlige duften.
Så får den renne av seg litt før den havner i pressa.
Det er jo litt synd å “klemme livskiten” ut av sylta, men det må jo til. Nå havner den på et kjølig rom til dagen etter. Spenningen er jo når avdukinga (bokstavelig talt) skal skje.
Se der ja Man kan vel si seg fornøyd med dette, eller hva? Teamwork er moro
Men den må jo deles for å få det rette inntrykket, og litt prøvesmaking.
En siste finish i saltlake ute på terrassen. Noen må jo holde rullene med selskap i mørke kvelder.
Da er nissefar fornøyd, og vi også Men bare til de som lurer….. Jeg har ikke tenkt å bli matblogger, sånn at det er sagt
#sylteflesk #hjemmelaget #julematpåallefat
Klarer deg fint som matblogger også du
Sylta ser kjempegod ut! Artig å se prosessen.
Har aldri lagd det selv .
Så jo veldig godt ut det her..tror ikke dere skal sulte i jula..:) Liker godt litt matblogging ..og fint å se fremgangsmåten, men blir velt til å kjøpe her hos oss.. Hjembakt brød blir det nok da :))
HeidiElise: Tusen takk og takk for titten
Man kan ikke holde på med alt, sånn er det bare 
annebe: Tusen takk
Man skal gjøre det man har lyst til. Det finnes jo så det holder av det aller meste i butikkene.
Lykke til med brødbaksten 
Den så jammen god ut og er det sikkert også! Jeg har aldri laget sylte, men mora mi gjorde det på gammelmåten med grisehodet, som du fortalte om.
wow, så fine de ble! Vi lager en litt enklere variant. Og jeg gikk og på husmorskolen! Fine folk går på husmorskolen så klart
Se her ja..den sylt kunne jo jeg også like…den så flott ut!! Jeg er litt kresen på fett og rare ting i maten…men denne så helt grei ut…Takk for at jeg fikk se hvordan dere lager dette….og du…er du fra Asker? eller bare bodde dere der noen år? Jeg er fra Asker…
Dere gjør virkelig jula på “gamle-måten”
KOselig da. Her blir det Grandiosa og Indisk tror jeg
ha-ha
Syns virkelig du gjør deg som matblogger også, jeg! Og – det er moro å lese…. og – jeg elsker sylte, og kjente lukta heeeeelt hit! Klem
Dette ble bra da. Flinke asså. Utrolig godt med sylte. Jeg er fra gård og mamma lagde det hver jul. Akkurat sånn. Herlig nostalgi for meg….nå kan hun ikke koke et egg en gang….ros til deg og din kone
Ja det går så absolutt framover hos dere! Her blir jeg dulla med av døtrene mine og fått masse hjemmebakt brød! Tror det holder til neste år!
pensjonistgunna: Akkurat, nei det er helt sikkert at ikke alle skal gjøre alt
Men jeg er sjeleglad for at grisehodeperioden er over 
Min matgale verden: Ja vi har brukt en enklere variant, men gikk over til denne for et par år siden
Overbrakte Husmorskolehilsen til madammen 
Toini: Nei det er ikke mye fett i verken ribbe eller rull
Nei jeg er ikke fra Asker. Men jeg/vi bodde der fra 1969 til 1972. Jeg jobbet på Oluf Lorentzen. da de holdt til i første og andre etasje i en blokk. Jeg vet jo at de bygde ny burikk senere, før de til slutt la ned butikkene. Men de er visstnok ennå inne for fullt på import og engros.
Den første tiden bodde jeg på hybel i Asker Terrasse 
frodith: Haha,, ja det ender jo opp med Grandiosa til slutt
så hvorfor ikke kline til først som sist 
Margrethe: Leeer,, så bra
tusen takk
Klem 
Solveig: Tusen takk snille du
Hyggelig å høre.
Intet varer evig, sånn er det bare
Vi har jo sett den forandringen på nært hold noen ganger
Klem 
Mari: Nemmen så bra
Vi har dessverre ingen døtre, så her må vi bake brødene selv 
sv: Lorentzen husker jeg ja…og Asker terrasse der bodde min far en tid…Jeg bodde på Vettre, der er jeg vokst opp, men bodde på Sem den siste tiden…Nå bor jeg i Hurum. Var billigere å kjøpe egen bolig her…Prisene i Asker er helt horrible…Tar en time å kjøre til Asker fra der vi bor nå…Morsomt å høre om andre som har bodd i Asker….
Oi oioi nam! Dette så veldig godt ut!
Så flinke dere og fint samarbeid.
Hadde også prøvd det før. Lært fra min svigermor. Men mye arbeid derfor jeg slutter med det:)
Ligaya: Tusen takk
Man skal ikke styre med det man ikke føler helt for
Du har så mye annet som skal ha fokus 
NorskeTankeriDanmark: Tusen takk,, ja det er bare å svitsje oppover noen hundre mil og få en smak
Toini: Akkurat, ja verden er ikke stor
Var tannlege han jeg og en finnmarking bodde hos i Asker Terrasse
Mener jeg å huske 