Min kjære mamma kom fra Småland rett etter krigen. Så lenge jeg kan huske så fikk vi ganske ofte servert Kroppkaker. Jeg var hellig overbevist om at det var noe spesielt, siden ingen av mine venner ante hva det var.
Jeg skrev jo litt om min ungdom i mitt forrige innlegg, hvor jeg mønstret på utenriks sammen med en skokk med vestlendinger. Du kan lese det ved å klikke HER
.
Det gikk ikke lang tid før jeg stiftet kontakt med noe jeg trodde var det min mamma var spesialist på, Men neida de var slett ikke som min kjære mamma sine. Og hennes spiste vi som et eget måltid, ikke sammen med en masse annen mat, Men kjært barn har mange navn, nå har jeg hørt både : Raspeball (klubb, raspekake, komle, kløbb, kumle, kompe, kump(e), potetball, klot, ball)
Du kan lese mer om RASPEBALL i den norske Wikipedia – klikk HER
Men du kan lese om KROPPKAKOR i den svenske Wikipedia – klikk HER
Bildet over er av “Kroppkakor”, og eneste tilbehøret er lingon. Jeg et par oppskrifter, men de er ganske like.
Du får mest ut av oppskriften ved å klikke deg inn å lese selv, velg selv hvilken du vil klikke på:
Det er bare å klikke HER
Eller å klikke HER
#kroppkakor #raspeball #komle #klubb #matoppskrifter #tradisjon
mmmmdeilig mat,i min oppvekst i Måløy sa vi klubb,så flyttet jeg til sunnmøre hvor vi her sier potetball ,men godt er det uansett hva det heter
forskjellen, er vel kanskje at kroppkakene ble fylt med fleskebiter og løk 🙂 Men godt er det uansett 😀
klubb som det het i Måløy var fylt med flesk,men løk ja den var ny :=)
Nå blei jeg frista ! Det er såååå godt, men lenge siden jeg har laget.. Vi kaller det potetklubb og har lettsalta flesk inni, noen ganger med stekt flesk og kålrabistappe til..men favoritten min er å duppe dem i sukker :))
leer,, ja som jeg sa i overskrifta,, når poteter tar av.. helt sikkert en drøss med varianter 😀
Vi kaller dem komper eller komler. Jeg har også lært meg den polske varianten; Kopytka, som er kjempegode 🙂
Akkurat,, kjært barn 😀 tenke at poteter kan være så mangfoldige 😀
Ser godt ut.. Men aldri smakt.. Ikke vant med det her vi.
Det er jo masse varianter 🙂 Vi har bare prøvd å lage det selv en gang,, og ble sånn passe vellykket 😀 Men har snakket om å prøve igjen 😀
Dette er noe jeg ikke er vant med…men mannen elsker dem! Så vi har prøvd å lage, og ihvertfall kjøpe ute..men….ikke noe jeg falt for….hihihi..Kanskje ikke smakt de helt riktige!??
Det er jo så mange varianter 😀 Det er ikke helt vanlig kost her i huset heller ,, men vi har snakket om å gjøre et par forsøk til .. første gangen ble sånn halvveis vellykket 😀
Ja, vi kaller det klubb, og jeg bruker sukker på. Mamma vil ha salt og pepper. Jeg synes det er godt, men lager det ikke så ofte selv. Når det bare er meg i huset som liker det, så blir det sånn. Kos dere! Når vi hadde klubbrester som barn ble det delt i biter og stekt med bacon til kveldsmat, og så hadde vi sukker på da også. .)
Jeg kaller det raspeball , spiser det ikke ofte, for det må være hjemmelaget, men takk for påminnelse til neste middagsbesøk…I dag blir det lasagne til de som kommer her…