Vensmoen – enda en gang

Denne bygningen burde alle i Saltdal ta til sitt hjerte. I 100 år har den vært i tjeneste innen helse og omsorg. Ikke bare for Saltdal, men for store deler av landet. Salten Brann har nettopp hatt inspeksjon, og funnet bygningen i svært god forfatning. Dagens leietakere er svært godt fornøyd med å holde til på Vensmoen.

Det er neppe mulig å sette en prislapp på hva Vensmoen har betydd for Saltdal Kommune. Men i trange tider i kommunen, forskutterte Vensmoen penger slik at Kommunen kunne betale ut lønn til sine ansatte.

Du kan lese mye om Vensmoen og finne kontaktinformasjon til Vensmoen Museum, ved å klikke HER – da kommer du rett inn på deres Facebookside. 

Det virker imidlertid som om slike positive fakta “kostes under teppet” i enhver kommunal behandling av Vensmoen. Skjønt dette er ikke noe teppe, men den gamle linoleumen som dekket alle gulvene i den delen som skulle bli Vensmoen Museum, etter en formidabel dugnadsinnsats.

Kanskje det trenges noen nye koster i styre og stell som klarer å se på Vensmoen med et helt annet blikk. Som klarer å se de positive muligheter og effekter av å bruke Vensmoen, ikke bare de negative konsekvenser av IKKE å gjøre det.

Dette er det splitter nye gulvet i Kantina. Det er ikke byggets eier, Saltdal Kommune som har besørget det. Det har heller ikke kommunens heleide Eiendomselskap,  Vensmoen Eiendom AS gjort. Nei det er utelukkende gjort med helhjertet dugnadsinnsats av Vensmoens Venner. Og ikke nok med det…. 

De har samlet inn nesten kr 80.000 til oppussing. I tillegg har de skaffet enormt mye utstyr fra konkursbo og annet.  Her kommer det noen bilder på løpende bånd….

Hele kantina, med kjøkken og spisesalen blir topp moderne og lekre lokaler som kan brukes til mange formål. Men det stopper ikke der. De skal gjøre det samme i Storsalen.  Men hvorfor gjør de det?

Hvorfor satte noen i gang den enorme utfordringen med å pusse opp en rekke rom og lage et Unikt Tuberkolose museum, også i nasjonal sammenheng ? Med alt fra penger til et enormt antall med dugnadstimer.

Hvorfor etableres grupper som Vensmoens Venner, og pusser opp et av Saltdal Kommunes bygg på denne måten ? Skaffer tilveie penger og jobber på dugnad uten annen drivkraft enn kjærligheten til Vensmoen.

I hvilke andre kommunale bygg skjer, eller vil dette kunne skje? På Rådhuset, der de “besluttende myndigheter” sitter? Har man forresten regnet på Driftsresultatet/Lønnsomheten i dette bygget?

Alle funksjoner som har tilholdssted på Vensmoen i dag, er veldig fornøyde. Hvorfor makter ikke “de besluttende myndigheter” å flytte noen av kommunens funksjoner inn denne døra, men heller foretrekker å leie lokaler i sentrum? Som i neste omgang skaper en forferdelig negativ fokus når driftsunderskudd på Vensmoen må dekkes. Dette har jeg mest lyst til å kalle for “å kjøpe seg avlat…”

Her inspiserer styreleder i Vensmoen Eiendom AS den fenomenale jobben som Vensmoens Venner er igang med. Jeg kan skrive under på at det ikke enkelt å sitte i et styre, når det bevisst eller ubevisst skapes så mye negativ fokus som det har vært rettet mot Vensmoen.

Men dette innlegget er mine ord, og ikke Styreleders eller andre sine.

Den uendelige kjærligheten til Vensmoen som mange har, lar seg ikke knekke. Den utrolige dugnadsånden og innsatsviljen både varmer og gleder.

Jeg har hørt rykter om at fra neste år så skal man snu 17 mai toget slik det var for mange år siden – fra Røkland skole og ende på Vensmoen, hvor hele arrangementet skal være. Kanskje en symbolsk og viktig handling, som også kan bidra til å snu fokus på Vensmoen. 

 

Dessverre er det alt for mange av “de besluttende myndigheter/eier” som enda nekter å ta dette inn over seg.

Jeg har skrevet mange innlegg om Vensmoen. Om du har interesse av å lese et eller flere, så klikk på de blå linkene under –

HER

HER

HER

HER

HER

Tekst og bilder: Jan E Håkonsen/Dedicat

 

#saltdalkommune #vensmoen #omsorgogpleie

17 kommentarer

Siste innlegg